[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

AK-47 - Viquipèdia

AK-47

De Viquipèdia

AK-47
AK-47

L'AK-47 és un fusell d'assalt soviètic disenyat per Mikhail Kalashnikov, combatent rus durant la Segona Guerra Mundial. Les sigles AK-47 són l'acrónim de "Avtomat Kalashnikov, model 1947". Al 1949 l'Exèrcit Roig el va adoptar com a arma principal de la infanteria encara que no va ser fins 1954 quan va entrar en servei a gran escala. Posteriorment fou escollit per gran part dels països de l'òrbita soviètica, com a arma reglamentària per als seus exèrcits.

[edita] Característiques

El que fa peculiar a aquest fusell d'asalt és el seu enginyós sistema de recàrrega de cartutxos, que utilitza la força dels gasos d'expulsió produïts pel tret per a facilitar la colocació d'un nou cartutx a la recambra i expulsa el casquet ja utilitzat. En aquest sistema, el subministrament de força per al funcionament de l'arma es realitza mitjançant la presa d'una petita quantitat dels gasos impulsors de l'ànima, una vegada que la bala ha pasat fins la boca. Aquest gas es dirigeix fins una presa, a través de la qual entra al tub de gas de l'arma; allí empeny un pistó, que està connectat al forrellat i al seu dispositiu de tancament. Primer obre el forrellat i l'empeny cap al darrera, després, una molla recuperadora exerceix aquesta acció cap al davant per a repetir el cicle. Aixó fa que l'arma tingui un menor retrocès i conseqüentment la fiabilitat del tret sigui major. El seu carregador corbat, que li confereix una major capacitat en un espai menor, és també signe distintiu d'aquest fusell d'assalt. És tracta d'un dels primers fusells amb peces de plàstic (per exemple, l'empunyadura de baquelita), allò que fa que sigui fàcilment reparable.

AK-47 Model II.  L'AK-47 o Kalashnikov és considerat per molts com un fusell de revolucionaris.
AK-47 Model II. L'AK-47 o Kalashnikov és considerat per molts com un fusell de revolucionaris.

L'AK-47 és famós per la seva gran fiabilitat; suporta condicions atmosfèriques molt desfavorables, sense cap incident; s'ha demostrat que l'arma continua disparant tot i ser llançada al fang, submergida en aigua i atropellada por una camioneta. Alguns exemplars amb desenes d'anys de servei actiu, no presenten cap problema. L'arma és molt segura i permet a un tirador mitjà arribar a un blanc humà a 400 metres de distància.

Posteriorment van sorgir nous models, fins i tot una versió curta coneguda com AKM, dissenyada per a les unitats de paracaigudistes i les tripulacions de vehícles blindats, dotada de culata plegable. Un dels canvis més notables tingué lloc a la dècada dels 70, amb un recalibrat a un cartuxt nou, passant del 7,62x39 al 5,45x39, l'equivalent al 5,56x45 OTAN (també anomenat .223 Remington, i utilitzat per molts altres fusells moderns, com els AR-15/M-16 nord-americans o els CETME L espanyols). Els models d'aquest calibre van passar a anomenar-se AK-74 (també en referència a l'any d'adopció, el 1974).

Actualment la fàbrica d'armes russa Izhmash encara fabrica versions d'aquesta arma, tals com els AK-101, AK-102, AK-103, AK-74M, AKM, ... tant en calibre 5,56 mm com en 7,62 mm.

Ha sigut fabricat per molts països, entre d'ells Xina, Corea, Països de l'anterior Pacte de Varsòvia i fins i tot s'han trobat models fabricats per tribus de Pakistan.

La versió coreana és més llarga, la txecoslovaca és més lleugera... Resumint, l'AK-47 és una de les armes més sol·licitades per al combat irregular i el seu punt d'ús culminant fou a la guerra del Vietnam.

[edita] Curiositats

A Mèxic popularment se'ls anomena "Cuerno de chivo", per la forma del carregador. A més, és ampliament referenciat a pel·lícules sobre el narcotràfic.

AK-47 també és el nom d'una varietat de marihuana.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
AK-47