[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Adrian Lister - Viquipèdia

Adrian Lister

De Viquipèdia

Adrian Lister és un paleontòleg britànic, catedràtic de paleobiologia a l'University College London de Londres. L'any 1976 es graduà en zoologia a l'Universitat de Cambridge, on es doctorà el 1981. La seva especialitat és l'estudi de l'evolució de les espècies de mamífers del Quaternari. En ocasions apareix en programes de televisió i de ràdio a parlar de paleontologia o l'evolució.

Fou assessor científic de sèries com Walking with Beasts o Monsters We Met. En aquesta última, el treball d'investigació de Lister se centrà en intentar determinar l'element desencadenador de l'extinció de grans mamífers europeus a finals de l'última edat de gel. Analitzant el registre fòssil d'espècies com l'ant irlandès, el rinoceront llanut o el mamut, Lister i Tony Stuart suggeriren que un canvi ecològic i ambiental hauria començat a delmar les poblacions d'aquests animals, i que els humans de la prehistòria els haurien donat el cop de gràcia.[1]

A més de conduir recerca sobre la seva extinció, Lister ha conduït altres tipus d'investigació sobre els mamuts. Lister i Andrei V. Sher, de l'Acadèmia Russa de les Ciències, estudiaren el clima de Sibèria durant l'última edat glacial, trobant que les condicions climàtiques periglacials hi duraren més temps que a Europa. També determinaren que les adaptacions d'algunes espècies de mamut per pasturar s'originaren a Sibèria i després s'estengueren a Europa.[2]

Lister descrigué Leptictidium nasutum juntament amb Gerhard Storch.[3]

[edita] Bibliografia

Aquestes són algunes de les obres d'Adrian Lister:

  • (1985) Leptictidium nasutum - ein Pseudorhyncocyonide aus dem Eozän der Grube Messel bei Darmstadt (Mammalia, Proteutheria) (amb G. Storch). 
  • (1994) Mammoths (amb P. Bahn). 

[edita] Referències

  1. Lister, Adrian. European megafauna. Monsters We Met. BBC. Data d'accés: 20-01-2008.
  2. Wong, Kate (2001). Researchers Reconstruct the Rise of the Woolly Mammoth. Scientific American. Sci Am. Data d'accés: 20-02-2008.
  3. (22 de juliol, 1985) «Leptictidium nasutum n sp., ein Pseudorhyncocyonide aus dem Eozän der "Grube Messel" bei Darmstadt (Mammalia, Proteutheria).». Senckenbergiana lethaea 66.

[edita] Enllaços externs