[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abstencionisme - Viquipèdia

Abstencionisme

De Viquipèdia

Logotip abstencionista
Logotip abstencionista

S'anomena abstencionisme a l'actitud d'abstenir-se o inhibir-se sistemàticament de participar en un procés, acció o qüestió, especialment en una elecció. Dit més planerament, en unes eleccions es considera "abstencionistes" aquells que no van a votar.

Normalment es diferencia entre abstencionisme actiu i passiu. L'actiu està associat al rebuig conscient i meditat d'aquell procés del qual ens abstenim. Tanmateix hi ha qui considera que la suma de vots en blanc i vots nuls en uns comicis són també una forma d'abstencionisme actiu. Per contra, l'abstenció passiva és aquella induïda per la deixadesa o l'omissió.

L'exercici de l'abstenció també pot considerar-se sistemàtica o constant, normalment per principi, associat històricament als moviments anarquistes; o bé transitòria, essent així l'expressió del rebuig a unes estructures determinades i concretes.

Per últim cal assenyalar que, d'acord amb la legislació de cada país, l'abstencionisme pot ser legal -cas de l'estat espanyol- o constituir una falta punible -com per exemple al Perú, on el vot és obligatori per a tots els ciutadans amb edats compreses entre els 18 i els 70 anys.[1] .

[edita] Referències

  1. Constitució Política del Perú, Article 31.