[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abdalònim - Viquipèdia

Abdalònim

De Viquipèdia

Abdalònim (llatí Abdalonymus, grec Abdalonimos) fou un jardiner descendent de reis, al que Alexandre el gran va fer rei de Sidó.

Era fill del rei Tennes (fenici Tabnit) que es va revoltar contra el rei de Pèrsia amb ajut egipci, que va enviar quatre mil mercenaris grecs dirigits per Mentor de Rodes (vegeu Artabazos II) però Artaxerxes III de Pèrsia els va derrotar el 346 aC. Tennes fou executat i la ciutat de Sidó fou incendiada. El següent rei que apareix es Abdastart (grec Straton) probablement un nebot de Tennes i cosí de Abdalonim, que fou lleial a Darios III de Pèrsia, però després de la batalla d'Issos, el rei Abdastart es va rendir a Alexandre.

Alexandre va enviar al seu amic Hefestió de Pel·la a seleccionar un nou rei, i aquest va seleccionar a Abdalonim que treballava com a "jardiner" (possiblement un càrrec secundari de la cort).

Fou aquest rei qui va construir el sarcòfag d'Alexandre, una obra d'art grega, descoberta el 1887 a la necròpolis reial de Sidó, i que mostra a Alexandre durant una batalla contra els perses i al rei de Sidó durant una cacera.

Va governar fins a la seva mort el 312 aC.