[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abd Allah ben Muhammad - Viquipèdia

Abd Allah ben Muhammad

De Viquipèdia

Abd Allah ben Muhammad ben Abd al-Rahman al-Marwani (844-912) fou el setè emir omeia de Còrdova [1]

Va succeir al seu germà Al-Mundhir (Almondhir), mort davant Bobastro el 29 de juny del 888, en lluita contra el muladí Umar ben Hafsun, probablement amb intervenció del nou emir [2].

Al inici del seu regnat estaven revoltades Còria, Mèrida i Badajoz, Santaver, Tudela i els muladís de Umar ben Hafsun entre d'altres, i llavors es van revoltar els valins de Lisboa, Alfandica, Alfereda, i Lamego a Lusitània, mentre els asturians van ocupar Chaves. El 889 es va revoltar el seu fill Muhammad ben Abd Allah a Sevilla i va tenir el suport dels valins de Jaén i Granada. L'emir va enviar al seu altra fill Abd al-Rahman, que va sotmetre als rebels i va entrar a Sevilla i Muhammad fou fet presoner.

El 16 d'abril del 891 Umar ben Hafsun va patir una greu derrota i es va haver de retirar a la seva fortalesa de Bobastro. Llop ben Muhammad de Tudela[3] es va haver de sotmetre a l'emir que li va reconèixer el govern de Tudela i Tarassona (898)

El 899 Umar ben Hafsun va passar a l'ofensiva i va conquerir Jaén (900) mentre a Sevilla es va revoltar Ibrahim i es va proclamar emir independent, però fou sotmès poc temps després. En aquest any 899 els Banu Marwan de Badajoz i Mèrida es van sotmetre a l'emir. El 902 es va ocupar l'illa d'Eivissa i el 903 Mallorca i Menorca amb un exèrcit dirigit per Isam al-Hawlani que en fou nomenat valí[4].

El 906 un cap muladí, Llop ben Tarbixa s'havia apoderat de les regions centrals i va entrar a Toledo.

Va morir el 16 d'octubre del 912. El va succeir el seu net Abd al-Rahman III ben Muhammad ben Abd Allah (Abderrahman III).

[edita] Notes

  1. El seu regnat es narrat amb detall al Muktabis d'Ibn Hayyan
  2. els historiadors creuen que Abd Allah va enverinar al seu germà
  3. de la família dels Banu Qasi
  4. les illes Balears eren tributaries de l'emirat de Còrdova però no en formaven part

[edita] Bibliografia

  • Historia de l'Espanya musulmana, I per Evarist Levi-Provençal
  • Historia de l'Espanya musulmana, II per Reinhardt Dozy
  • Muktabis de Ibn Hayyan; manuscrit conservat a Oxford, editat el 1937 per Melchor Martínez Antuña (Melchor M. Antuña). Una part del llibre trobada a Marroc per Levi-Provençal el 1953 està en parador desconegut.