[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aèrios - Viquipèdia

Aèrios

De Viquipèdia

Aèrios fou un metge grec (el seu nom apareix de vegades escrit Aètios) probablement del segle V ja que parla als seus escrits de Sant Ciril (patriarca d'Alexandria mort el 444) i de Petros Arquiater, metge del rei ostrogot Teodoric.

Es esmentat per Alexandre Tallianos que va viure al segle VI. Va néixer a Amida i va estudiar a Alexandria. Fou probablement cristià. En alguns escrits apareix con comes obsequii, magistrat encarregat de l’atenció al emperador. Amb aquest títol exercí a Constantinoble.

Va escriure alguns tractats de medicina sobre matèries diverses, entre elles sobre la fístula. El treball original grec es va perdre en part i el que es va conservar fou publicat a Venècia el 1534 sota el títol "Aetii Amideni Librorum Medicinaiium tomus primus; primi scilicet Libri Octo nunc primum in lucem editi, Graece", del qual el segon volum mai va aparèixer. Alguns capítols d’un dels llibres (el novè) foren publicats en grec i llatí per J. E. Hebenstreit el 1757 sota el títol "Tentarnen Philologicum Medicum super Aetii Amideni Sjiiopsis Medicorum Veterum" i (segona part) "Aetii Amideni Apendice....Specimen alterum"; altres capítols foren publicats per J. Magnus el 1817 amb el títol "Commentationum in Aetii Amideni Medici Ta Specimen Primum". Altres capítols del llibre vint-i-cinquè foren publicats per J. C. Horn el 1654 amb el títol "De Significationibus Stellarum". Sis llibres (del vuitè al tretzè) foren publicata a Basilea el 1533 sota el títol "Aetii Antiocheni Medici de cognoscendis et curandis Morbis Sermones Sex jam priinum in lucem editi". I la resta dels 10 llibres conservats ho foren a Basilea per J.B. Montanus en dos volums. Una traducció completa en llatí fou publicada el 1534 a Venècia i l’obra completa fou publicada el 1542 per Cornàrius a Basilea.