[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Àrbitre - Viquipèdia

Àrbitre

De Viquipèdia

L'àrbitre és la persona que realitza l'acció d'arbitrar, és a dir, que decideix el resultat d'un conflicte. Des del punt de vista legal, un àrbitre pot ser lletrat o no segons els casos que la llei es remeti al tipus d'arbitratge.

En qualsevol esport, l'àrbitre és el jutge encarregat de fer que es compleixin les regles del joc.

[edita] Àrbitre de Bàsquet

En el bàsquet hi ha un mínim d'un àrbitre i un màxim de tres en cada partit, segons de la competició de la qual es tracti (des de les competicions en les categories de formació fins a les competicions professionals com la lliga EBA, ACB, NBA...).

L'àrbitre és la màxima autoritat en la pista de joc, i té el poder de sancionar a qualsevol jugador o tècnic tant amb efecte immediat de partit com a efecte de competició.

Tanmateix l'àrbitre de bàsquet mai no està sol, ja que forma part de l'equip arbitral, compost per la taula d'anotadors (en la que trobem: un anotador, encarregat del control dels punts, les faltes... de cada equip; el cronometrador, encarregat de controlar en el marcador electrònic el temps de joc, els punts, les faltes...); l'operador de 24 segons, que s'encarrega del control de la possessió i l'ajudant de l'anotador, la funció dels quals és la de coordinar els diferents membres de la taula d'anotadors i ajudar l'anotador per evitar possibles errors. Tots aquests components utilitzen el llenguatge arbitral reglamentari per a comunicar-se entre si. Aquest llenguatge arbitral és el mateix a totes les parts del món, sempre que s'apliqui el reglament oficial de les regles, el reglament FIBA.