[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Zond - Viquipèdia

Zond

De Viquipèdia

La Zond 3.
La Zond 3.

Zond (Зонд; en rus «sonda») és el nom donat a dues sèries de missions espacials soviètiques no tripulades, actives de 1964 a 1970 amb l'objectiu de recollir informació dels planetes propers i provar tecnologies espacials.

Les primeres 3 missions estaven basades en la sonda planetària 3MV, destinades a explorar Venus i Mart. Després de dos fracassos la Zond 3 s'envià en missió de prova i fotografià la cara oculta de la Lluna (i fou la segona sonda en fer-ho) per seguir posteriorment en ruta cap a Mart i provar sistemes de telemetria.

Les missions Zond 4 fins a Zond 8 foren vols de prova per a vols circumlunars tripulats. Per a les missions dirigides a la Lluna s'utilitzà la sonda Soiuz 7K-L1, alleugerida de molts elements per fer possible el recorregut fins a la Lluna. Es van llençar amb el coet Proton que podia enviar les Zond en una trajectòria de retorn lliure al voltant de la Lluna (és a dir sense poder entrar en una òrbita lunar). Podia dur 1 o 2 cosmonautes.

Tant el coet Proton com les Soiuz tenien alguns problemes de fiabilitat, però la carrera espacial obligà a llençar les diverses missions amb alguns problemes. El vol circumlunar de la Zond 5 el setembre de 1968 obligà la NASA a canviar els plans de l'Apollo 8 i dur-lo cap a una trajectòria lunar en lloc de l'òrbita terrestre inicialmente prevista. Malgrat tot, de les cinc darreres Zond (de la 4 a la 8) quatre patiren avaries durant el vol.

Els vols recolliren dades sobre micrometeorits, raigs còsmics, vent solar, camps magnètics i emissions de ràdio. També van prendre fotografies.

[edita] Missions

[edita] Enllaços externs