[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Yangon - Viquipèdia

Yangon

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre la ciutat. Per a altres significats, vegeu «Divisió de Yangon».
La pagoda de Shwedagon, a Yangon
La pagoda de Shwedagon, a Yangon

Yangon (abans coneguda amb el nom anglès de Rangoon, de vegades catalanitzada Rangun) és la ciutat principal i més poblada de Myanmar, l'antiga Birmània, amb 4.082.000 habitants (2005) i 576 km² de superfície municipal. Està situada a la confluència dels rius Yangon i Bago, a uns 30 km del golf de Martaban, a 16°48' N i 96°9' E. Capital tradicional del país, el novembre del 2005 la junta militar birmana va començar a traslladar la capitalitat a la ciutat de Naypyidaw, a la divisió de Mandalay. També és la capital de la divisió de Yangon, de 10.170 km² i 5.420.000 habitants el 1999.

En comparació amb altres ciutats importants del sud-est d'Àsia, Yangon no està gaire desenvolupada. Actualment hi ha un boom de la construcció degut majoritàriament a la influència de la inversió privada, especialment de Singapur i de la Xina. Al centre de la ciutat i a l'àrea metropolitana s'hi han reconstruït o remodelat molts edificis de pisos i centres comercials (els anomenats taik). Yangon té el nombre més gran d'edificis colonials del sud-est d'Àsia, entre els quals destaquen les oficines del Govern, la Cort Suprema, l'Ajuntament, el mercat de Bogyoke i l'Hospital General, tots els quals recentment restaurats o en procés de restauració. Els barris perifèrics com Thaketa o les "noves ciutats" (myo-thit) són àrees pobres amb un marcat caràcter suburbial.

A part dels edificis colonials britànics esmentats, Yangon destaca per les seves pagodes de cúpules daurades, entre les quals les de Shwedagon i Sule, a part de les de Chaukhtatgyi i Kyaukdawgyi. Altres llocs notables són la Universitat, la catedral de Santa Maria, el Monument als Aliats, el Zoològic i els llacs de Kandawgyi i Inya.

L'Aeroport Internacional de Yangon es troba a 19 km del centre de la ciutat.

Yangon prové de les paraules birmanes yan i koun, en el sentit de "ciutat sense enemics".