[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Xalapa - Viquipèdia

Xalapa

De Viquipèdia

Carrers de la ciutat de Xalapa
Carrers de la ciutat de Xalapa

Xalapa oficialment Xalapa de Enríquez (amb l'ortografia alternativa Jalapa, que s'ha de pronunciar [xaˈlapa], o khalapa), és una ciutat mexicana i capital de l'estat de Veracruz, localitzada a 400 km a l'est de la ciutat de Mèxic i a 100 km a l'oest del port de Veracruz. Té una població de 390.000 habitants. La ciutat de Xalapa va ser desingada com a capital de l'estat de Veracruz des de la incoroporació d'aquest a la federació mexicana el 1824 enlloc del port de Veracruz, per la seva localització central i la seva proximitat a altres ciutats importants com ara Puebla i Oaxaca.

El nom de Xalapa prové del nàhuatl Xallapan (Xal·lapan) que significa "deus en la sorra". Els totonaques van ser el primer poble a establir-s'hi, al voltant del puig de Micuiltepetl. El nom va ser castellanitzat a Xalapa, i després del canvi de la pronunciació del castellà antic al castellà modern, es va començar a pronunciar Jalapa. Va rebre l'estatus de "Vila" de Carles IV el 1791.

L'economia de Xalapa es basa principalment en el sector dels serveis. És reconeguda a nivell nacional per la qualitat en l'educació musical; el Conservatori de l'Estat de Veracruz i la Universitat Veracruzana, ambdós localitzats a la ciutat, atreuen a nombrosos joves estudiants, i tenen els programes d'educació superior en música més importants del país a l'una de la ciutat de Mèxic.

[edita] Enllaços externs