[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Virgínia (noia) - Viquipèdia

Virgínia (noia)

De Viquipèdia

Virgínia (Virginia) filla del centurió Luci Virgini, fou la causa de la caiguda del decemvirat quan Appi Claudi Cras Regil·lense Sabí va intentar seduir-la.

Els decemvirs van romandre al poder al començament del 449 aC quan ja s'havia acabat el seu mandat. Virgínia estava promesa a Luci Icili, que havia estat tribú i havia assignat l'Aventí als plebeus; Appi Claudi es va sentir atret per la noia i li va fer regals i entregues de diners, però tot va fallar; aprofitant l'absència del seu pare de Roma (que combatia al mont Àlgid), Appi va recórrer a la força per fer-la seva.

Quan la noia anava a l'escola un client d'Appi de nom Marc Claudi, la va reclamar com a esclava; quan la noia va demanar ajut el reclamant va demanar de portar el cas davant Appi Claudi, i una vegada allí va al·legar que era filla d'una de les seves esclaves i que havia estat considerada filla pel seu pare per indicació de la seva dona que no podia tenir fills; mentre retornava el seu pare reclamava la custodia de Virgínia com esclava; la llei establia que una persona reputada lliure continuava en possessió dels seus drets mentre un tribunal no establia que era esclava, i els amics de Virgínia van demanar posposar el judici, però Appi va declarar que probablement era esclava i va assignar la custodia a Marc Claudi, que va donar garanties de que la portaria a judici al seu moment.

La indignació popular era gran i Appi va decidir que el judici seria al dia següent. Aquella nit amics del pare el van advertir i el centurió va deixar el camp i va córrer a Roma o va arribar al matí i només arribar fou detingut per emissaris d'Appi. A la nit Virgínia fou portada al fòrum i allí va comparèixer també el presoner que va demanar el suport del poble, secundat per Icili i per les dones romanes. Appi va continuar el judici i Marc va ratificar la seva petició i Appi no va dictar sentencia però va assignar la custodia a la part que la reclamava fins que un altre jutge decidís.

Claudi la va voler agafar però el poble ho va impedir però Appi, amb un cos militar de patricis i clients, va ordenar dispersar a la multitud. Les deposicions testimonials de Luci Virgini, de la dida de la noia i altres no van tenir efecte. Llavors Appi va agafar un ganivet i va matar a la seva filla dient: "aquesta és la manera en que serà lliure".

Quan la noticia es va saber el poble es va revoltar. Els decemvirs foren enderrocats i Luci Virgini fou elegit tribú. Appi fou empresonat i es va suïcidar. Marc Claudi va ser condemnat a mort però Virgini el va deixar marxar a l'exili.