Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Verema - Viquip??dia

Verema

De Viquip??dia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enlla??os, cap??aleres, imatges, categories, interwikis, ...

La verema ??s la recol??lecci?? o collita del ra??m per la producci?? del vi. El per??ode de verema varia entre febrer i abril (en l'hemisferi Sud), i juliol i octubre (en l'hemisferi nord). El temps de recolecci?? dep??n del grau de maduraci?? del ra??m i de la varietat, i es molt important per a obtenir una relaci?? percentual entre els sucres i els ??cids en el gra de ra??m amb un valor ??ptim per a el tipus de vi que es desitja produir. Si ben aquest par??metre es gen??ricament v??lid per al ra??m de taula, en el cas del ra??m destinat a la producci?? vin??cola es necessari considerar altres par??metres per a decidir quant es temps de verema. Aix?? pot dependre de:

  • Condicions clim??tiques: al augmentar la latitud, el ra??m madura mes tard.
  • Zona de producci??: els ra??m de les vinyes exposades al Sud maduren primer que aquelles exposades al Nord; al augmentar la altitud el ra??m madura primer.
  • Tipus de ra??m: els ceps de ra??m blanc maduren generalment primer que els de ra??m negre.
  • Tipus de vi que es vulgui elaborar, determinat per la major o menor presencia d'alguns components, tals com:
    • sucres: una major quantitat de sucre augmentar?? el grau alcoh??lic del vi produ??t; presentar una justa quantitat de sucre es indispensable per a iniciar la fermentaci?? alcoh??lica.
    • acids: les substancies ??cides son necess??ries tant per a evitar la proliferaci?? de bacteris causants de malalties com per a la conservaci?? successiva del vi.
    • components arom??tics: varien durant la maduraci?? del ra??m, contribueixen a determinar les caracter??stiques org??niques del vi.


[edita] Tipus de verema

Existeixen dos m??todes de verema

  • Manual: es utilitzada per a la producci?? de vi d'elevada qualitat i de vins espumosos, per a lo qual es necessari elegir els ra??ms de modo mes selectiu, lo que inevitablement augmenta els costos de producci??.
  • Mec??nica: la verema mec??nica es mes econ??mica que la manual. La falta de personal qualificat i l'increment dels costos de recollida del ra??m estan provocant que s'implanti de forma accelerada en algunes comarques vit??vinicoles, un fet que afecta sobre tot a les grans explotacions, que necessiten de mes ma d'obra. Per a realitzar aquest tipus de verema, el cultiu te que estar format en espatllera.

Una pr??ctica utilitzada es aquella dita verema escalar, que consisteix en la recol??lecci?? del ra??m d'una vinya extensa en moments successius, i segon el grau de maduraci?? dels ra??ms individuals. Altra pr??ctica diferent es la anomenada verema tardana, que consisteix en retardar la epoca de la verema a fi d'augmentar la quantitat de sucres del ra??m. Aquest procediment es utilitzat per a la producci?? de vi gener??s.

Durant la fase de collita del ra??m es necessari respectar algunes regles; es necessari evitar recollir el ra??m mullat (per pluja, rosada o boira), ja que l'aigua pot influir en la qualitat del most; adem??s es tenen que evitar veremes en les hores mes c??lides del dia, per a impedir l'inici no desitjat de la fermentaci??; els ra??ms tenen que descansar en contenidors no massa profunds, per a evitar que es xafin; finalment, el ra??m te que anar transportat als llocs en els quals ser?? efectuada la vinificaci?? en el menor temps possible, per a evitar fermentacions o maceracions.