[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Venuci - Viquipèdia

Venuci

De Viquipèdia

Venuci (Venutius) fou rei dels brigants de Britània a la segona meitat del segle I.

Estava casat amb la reina Cartimandua, que mercès a l'ajut romà gaudia de luxes i riqueses, fins que va repudiar a Venuci i es va aparellar amb Ve·locast (Vellocastus), el seu escuder.

Venuci i els seus partidaris no van tardar a revoltar-se i va esclatar la guerra civil. Els romans van ajudar a Cartimandua i la revolta fou aplanada per Cesi Nasica durant el govern a Britània de Aule Didi Gal (52 a 57).

Aprofitant la guerra civil a Roma entre Vitel·li, Otó i Vespasià, Venuci es va tornar a revoltar (69). Venuci va anar de triomf en triomf fins que va acorralar a Cartimandua. Aquesta va demanar ajut als romans que la van auxiliar amb algunes tropes auxiliars i la van treure del perill evacuant-la, però no van intervenir en la guerra (encara el mateix any 69).

Venuci va romandre com a rei dels brigants, però els fets posteriors no es coneixen. Entre el 71 i el 74 Quint Petil·li Cerialis va fer campanya contar els brigants, i encara i lluitava Agrícola (governador del 78 al 84), però no se sap si encara era rei Venuci.