[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vega de Doña Olimpa - Viquipèdia

Vega de Doña Olimpa

De Viquipèdia

Vega de Doña Olimpa és un llogarret de la província de Palència (Castella i Lleó). Pertany al municipi de Saldaña (a 13 km).

Taula de continguts

[edita] Geografia i població

La localitat està situada a la meitat Nord de la província. La distància a la capital provincia és de 66 km.

La seva població era de 56 habitants l´any 2006.

[edita] Economia

Agricultura, ramaderia. Compta amb potencialitats turístiques encara no explotades.

[edita] Història

La primera notícia històrica de la localitat és segle XII, quan Gómez Ruiz de Manzanedo va vendre a D. Gómez Díaz de Villageva totes les seves propietats de Boadilla del Camino i de "Vega de Doña Limpia", amb solariegos, vassalls i cases, per "cuatro mil maravedís buenos y derechos de los dineros prietos a razón de cinco sueldos cada maravedí".

L´any 1142 el rei Alfons VII i la seva dona Berenguera. El document que ens dóna notícia del fet diu: "Facta carta Vege de domna Limpa. Era M C LXXX anno VIII mei imperii".

L´any 1213 el magnat Gonzalo Ruiz Girón, que s´havia quedat vidu, es casà novament amb Marquesa Pérez, cuya escritura de arras otorgó el 13 de mayo de 1213 entregando la mitad de lo que tenía en Cisneros, Pozuelos, Baquerín, Petilla, Vega de Doña Olimpa, Quintanilla de Onsoña, Espinosa i Valdetrigueros.

A finals del segle XIII, el 1281, Don Gonzalo Gómez, fill de Gómez Ruiz de Manzanedo, donà a la seva dona Doña Sancha Ibáñez, entre d´altres bens, els de que li pertanyien a Polvorosa, Santillán i Arenillas de Nuño Pérez, a canvi de Vega de Doña Olimpa, que anteriorment havia pignorat el seu germà Juan Gómez.

L´any 1324 l´Hospital de la Herrada, situat a Carrión de los Condes, donà a la localitat una carta de furs basada en el fur de Carrión. A mitjans del segle XIV, segons el Becerro de las Behetrías de Castilla, Vega, pertanyia al domini senyorial de l´Hospital de la Herrada i formava part de la merindad de Saldaña.

A mitjans del segle XVIII, segons el Cadastre de l´Ensenada, Vega estava governada per un regidor pedáneo.

Vega va formar part del municipi del mateix nom, propi i del qual era capçalera, que comprenia també els llogarrets de Renedo del Monte, Valenoso i Villanueva del Monte, fins 1976. I a efectes d´administració eclesiàstica, va formar part de la diòcesi de Lleó fins 1956, any en el qual passà a la de Palència. L´antic terme municipal de Vega de Doña Olimpa era de 38 km2.

[edita] Festes i cultura tradicional

  • Sant Isidre, 15 de maig
  • Sant Bernabè, 11 de juny
  • Sant Cristòfor, 10 de juliol.

Processó de Nostra Senyora de Castarreño, amb el pobles de Valenoso, Renedo del Monte i Villanueva del Monte.


[edita] Enllaços externs