[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Valldoriola - Viquipèdia

Valldoriola

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...


[edita] COM A TOPÒNIM

El topònim Valldoriola (de fet, s'hauria d'escriure Vall d'oriola) es troba en dues comarques centrals del Principat de Catalunya. Vegem on són:

1·És una zona de Seva (Osona). Aquesta zona ha donat nom a un antic mas del municipi, situat al SE del terme, prop del límit amb el Brull. És conegut des de 952 quan part del seu territori fou cedit al monestir de Ripoll. Entre el segle XII i el XIX hi hagué prop seu l'església de Sant Genís de Valldoriola, documentada el 1237, de la qual només es veu ara el setial.

2· És un torrent de Seva (Osona) que alimenta el riu Gurri.

3·És un nucli del municipi de Sagàs (el Berguedà).

4· És una carnisseria de la Garriga, Can Valldoriola (el Vallès Oriental).


[edita] COM A ANTROPÒNIM

Valldoriola és també un cognom català. Es troba sobretot a Osona, al Berguedà, al Bages, al Vallès Oriental, al Maresme i al Barcelonès.

Ja es troba documentat un Valldoriola l'any 1184, quan en Guerau de Vilassar i la seva muller Bernarda fan donació a n'Arnau de Valldoriola, a la seva muller Selvana i a en Guillem de Valldoriola de dues peces de terra que tenen al comtat de Barcelona, a la parròquia de Santa Maria de Llerona, pel preu de 2 s.m.b., el 19 de maig de 1184.


[NOTES SOBRE EL DOCUMENT: Signatura: 7-7-46 (D-4) Signatura antiga 1: Rocabartí Calda. 1 Cal. 3 nº 273 Signatura antiga 2: S nº 865 Escrivà: Ramon, prevere Suport material: Pergamí Llengua del document: Llatí Estat de conservació: Regular Mides: 189 x 134 mm]