[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vall de Jizreel - Viquipèdia

Vall de Jizreel

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Vall de Jizreel (consell regional)».


La vall de Jizreel, vista des de Natzaret
La vall de Jizreel, vista des de Natzaret

La vall de Jizreel (àrab Sahel Zir'in, سهل زرعين, o Merj Ibn Amir مرج بن عام; hebreu: עמק יזרעאל "Emek Yizrael"), coneguda també com a plana d'Esdrelon (nom que portava al període clàssic), és una plana amb valls al nord d'Israel, que pren el nom de la ciutat de Jizreel (Zir'in زرعين), situada a un turó al límit sud, i dominant la vall. És al sud de la Baixa Galilea i a l'actual districte Nord d'Israel. Era regada pel riu Quixon i els seus afluents. Tenia diverses subvalls com Meguidó (Legio).

En aquesta vall es troben algunes excavacions de llocs antics com ara Meguidó i altres. La ciutat moderna principal es Afula (àrab عفولة) que correspon probablement a la ciutat esmentada al Antic Testament com Ofrà, on va residir el jutge jueu Gedeó. En aquesta vall es va lliurar la primera batalla rellevant de la història. La vall fou comprada per una associació sionista els anys 20 del segle XX, i els colons van fundar Afula. La ciutat principal fins llavors era Zerin.

La Bíblia situa la vall al nord de Jizreel entre les serres de Guilboa i Morè. Fou escenari de la victòria dels israelites dirigits per Gedeó contra els madianites, els amalequites i els "nois de l'est". Dos-cents anys després, els israelites dirigits per Saül i Jonatan foren derrotats allí pels filisteus.