[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vall-llebrera - Viquipèdia

Vall-llebrera

De Viquipèdia

Portal adovellat
Portal adovellat

Vall-llebrera és una entitat de població que pertany al municipi d'Artesa de Segre, comarca de la Noguera.

Petit poble situat sobre un cingle que perd alçada cap al riu de les Segues (afluent del Segre, un quilòmetre aigües avall) a peu de la carretera que transcorre entre Artesa de Segre i el coll de Comiols. Aquesta situació sobre un cingle atorga a la vila un balcó natural, que els habitants del poble anomenen brescó, i des d’on s’albira un bell paratge vers Montmagastre.

[edita] Lo poble

Consta d’un nucli, que aglutina la majoria de les seves cases, amb forma de vila closa, a la que s’accedeix per un portal adovellat, i una part més disseminada anomenada les masies.

Fora de la vila closa, i només entrar al poble es troba l’església parroquial que data del s.XVI, i rep el nom del seu patró Sant Ponç.

En front de la parròquia, i a l’altre costat de la plaça de l’església, hi ha les restes de l’antic Castell de Mirandol obra del s.XVII, avui habilitat com a habitatge particular. Encara es pot observar a la façana frontal part del seu arc adovellat que donava accés al seu interior. El nom del castell possiblement prové de les vistes que ofereix la vila.

[edita] Festa Major

La Festa Major té lloc el segon cap de setmana del més d’agost, i aplega a la gent del poble durant dos dies en que es duen a terme: jocs per la mainada, campionat de bitlles, ball amb orquestra, missa solemne amb processó de la coca i un sopar de germanor.

[edita] Població

Anys enrere posseí escola, molí d’oli i de farina. La seva població ha davallat progressivament des dels 150 habitants l’any 1900 fins als 34 el 2006.