[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Västerås - Viquipèdia

Västerås

De Viquipèdia

El parc Vassa.
El parc Vassa.

Västerås [vɛstər'oːs] és una ciutat al centre de Suècia, situat a la vora del llac Mälaren a la província de Västmanland, a uns 100 km a l'oest d'Estocolm. La ciutat té una població aproximada de 102.000 habitants, i és la seu del municipi del mateix nom amb 130.000 habitants (la sisena més gran de Suècia).

[edita] Història

Västerås és una de les ciutats més velles de Suècia. El nom s'origina a partir de Västra Aros, que es refereix a l'estuari del riu Svartån. L'àrea ja estava poblada a l'edat dels Víkings Nòrdics, abans de 1.000 aC. En el començament del segle XI, era la segona ciutat més gran de Suècia, i al segle XII es convertia en seu del bisbat.

Als següents segles es construirien una catedral i un monastir.

Rudbeckianska Gymnasiet, el primer gimnàs (institut) a Suècia, era construït en Västerås per Johannes Rudbeckius el 1623.

Al segles XVIII i XIX, Västerås rebia el renom "Gurkstaden" (Ciutat de Cogombres) per les grans extensions que se'n conreaven. Ocasionalment encara se li diu avui dia.

[edita] Avui

El Skrapan amb el bar més alt de Suècia
El Skrapan amb el bar més alt de Suècia

Västerås, que es coneix predominantment com a ciutat industrial, vol distingir-se com Västerås - Mälarstaden, que es traduiria com Västerås - la ciutat al costat de llac Mälaren, per atreure turistes i habitants nous, així com estudiants a la universitat local (amb aproximadament 16.000 matricules). A aquest efecte, estan utilitzant un símbol dissenyat en tots els contexts oficials, reemplaçant l'escut d'armes. Västerås té el port de riu més gran (Llac Mälaren) a escandinavia. Västerås també té un gratacel cordialment sobrenomenat Skrapan (Rasclet) que fa que s'anomeni Bar del cel (24 pisos), el bar més alt de Suècia.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Västerås