[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Umar ben Hafs ben Shuayb ben Isa al-Ghaliz al-Ikritish - Viquipèdia

Umar ben Hafs ben Shuayb ben Isa al-Ghaliz al-Ikritish

De Viquipèdia

Umar ben Hafs ben Shuayb ben Isa al-Ghaliz al-Ikritish fou un líder musulmà i emir de Creta. Al Ghaliz volia dir "el gros" (el corpulent) però mes tard se li va dir al-Ikritish (el cretenc).

La rebel·lió cordovesa del 812 fou derrotada i els musulmans del barri de Al-Rabad foren expulsats de Còrdova i uns deu mil d'ells, juntament amb mariners del litoral andalús es van dedicar a la pirateria especialment al Mediterrani central i oriental. El 816 es van apoderar d'Alexandria amb el suport de la població local i es va proclamar la República d'Alexandria sota la direcció de Umar ben Hafs ben Shuayb ben Isa al-Ghaliz (el gros).

Umar va organitzar diverses expedicions, entre elles una a Creta.

El 827 Ibn Tahir, governador enviat a Egipte pel califa Mamun, va assetjar la ciutat (maig) que va haver de capitular (juny). Els assetjats van obtenir l'aman i van poder sortir de la ciutat sans i estalvis amb la condició de no emportar-se cap esclau ni cap egipci i de no entrar en cap país musulmà. Els expulsats es van dirigir a Creta i van desembarcar a Candax (el nom va derivar a Càndia) al lloc de la actual Herakleion el 827. Durant el 828 van conquerir les 29 ciutat de l'illa sense trobar casi be resistència. A diferencia del seu govern a Alexandria que fou república, aquí Umar ben Hafs ben Shuayb ben Isa al-Ghaliz ara conegut com Al-Ikritish (el cretenc) va constituir un emirat i va fer llegir la khutba (oració) en nom del Califa de Damasc (i després de Bagdad) i no del califa de Còrdova.

El 828 va atacar Egina i va rebutjar un contraatac bizantí.

El 829 un atac bizantí dirigit per Fòtios i Damianos va fracassar i el darrer fou capturat i el primer va haver de fugir. Els musulmans van ocupar algunes illes del Egeu que vers el 829 o 830 foren recuperades pels bizantins dirigits per Oorifes amb una flota de certa importància.

Un desembarcament dirigit per Cràteros va triomfar inicialment però el seu exercit fou sorprès de nit i massacrat i Cràteros, que va poder fugir, fou atrapat prop de Kos i penjat.

Una flota bizantina fou destruïda davant Thasos i es va devastar el Mont Athos.

També va fer una expedició al thema dels Tracessis a Anatòlia i van ocupar el monestir de Latros, però el governador Constantí Contòmites els va derrotar i expulsar (vers 841).

El 843 els bizantins van destruir una flota dels musulmans de Síria i seguidament va decidir atacar Creta dirigits pel logoteta Teòctistes, que van ocupar casi totalment, però els rumors de disturbis a Constantinoble, fets córrer pels musulmans, el va fer abandonar l'illa i les tropes deixades a l'illa foren fàcilment eliminades pels musulmans.

Unar va morir el 855 i el va succeir el seu fill Shuayb I ben Umar