[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tula - Viquipèdia

Tula

De Viquipèdia

Columnes representant a guerrers tolteques de Tula
Columnes representant a guerrers tolteques de Tula

Tula (del nàhuatl "Tollan", lloc de tules, també conegut com Tollan-Xicocotitla) és una ciutat arqueològica a l'estat d'Hidalgo, Mèxic, a 70 km de la capital.

Els primers habitants (probablement un grup de txitximeques) arribaren a Tula el segle VIII. Després va ésser l'arribada dels nonalques, un poble de llengua nàhuatl el qual adorava al déu Quetzalcoatl.

La ciutat va ésser fundada per Ce Ácatl Topiltzin Quetzalcoatl sobirà que va donar gran prosperitat a la regió, la mateixa que es va veure truncada degut a l'enfrontament entre seguidors del déu Quetzalcoatl i Tezcatlipoca, déus tremendament enfrontats a la mitologia asteca. Al cap i a la fi els seguidors del "déu nocturn" expulsaren als tolteques que professaven la seva creença cap a la serp emplomada, i van haver d'emigrar cap el sud cap al golf, fins arribar a la península de Yucatán. Allà van fundar ciutats com Chichen Itzá, nom que al·ludeix a la fusió dels itzaes i els txitximeques, origen aquest darrer del poble tolteca.

S'ha de considerar que Tollan va ésser edificada d'una forma diferent que Teotihuacan, ja no era la gran ciutat sobre una extensa planície sense cap defensa, la ciutat s'aixecava sobre un puig, la qual era molt més fàcil per defensar. Sabent que es trobava a la frontera amb les tribus txitximeques és de suposar el constant atac d'aquests contra la capital tolteca, per això a Tollan va terminar imperant un estat militar que controlà els pobles limítrofes i d'aquesta forma cobrar el tribut, impost inventat pels tolteques.