[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tudhalias IV - Viquipèdia

Tudhalias IV

De Viquipèdia

Tudhalias IV (rei hitita vers 1240-1210), fou fill d'Hattusilis III i de la reina principal Pudu-Hepa. Portava els títols de Labarna, Gran Rei, Rei d'Hatti, Heroi, Sol meu i Rei del mon (Sar kissati). El seu nom hurrita era Hesmi-Sarruma. La seva dona fou una princesa babilònia potser Dumu-sal-gal. El seu germà Huzziyas fou cap de la guàrdia reial.

Durant el regnat del seu pare fou sacerdot de Sausga a Samuha i de fet rei de Hakpis.

Era coregent de fet (però no va portar aquest títol) i va succeir al pare sense dificultat.

Va renovar la concessió del regne de Tarhuntasa a Kurunta per mitja d'un tractat que s'ha conservat (l'anomenada "tauleta de bronze" en perfecte estat de conservació).

A la mort del rei Masturi de Seha, el país es va fer independent sota un home d'origen desconegut anomenat Tarhuna-radu, que es va aliar amb el rei d'Ahhiyawa. Tudhalias va fer personalment la campanya contra Seha. Ahhiyawa va intervenir però va patir una completa derrota. Tarhuna va fugir a un illot anomenat Puig de l'Àguila, lloc que també fou ocupat per Tudhalias i el va fer presoner junt amb les seves dones i altres familiars i el va portar a Arinna. Va col·locar en el tron a un membre de la dinastia de Muwa-Walwis i la situació va tornar a la normalitat.

Tukultininurta I d'Assíria va atacar territori hurrita poc després del 1240 aC i va ocupar Isuwa que era vassall hitita. Tudhalias no va dubtar en declarar la guerra. El rei assiri va reunir al seu exèrcit a Taite. L'exèrcit hitita va avançar cap a Nihriya on el va anar a trobar l'exèrcit assiri. El rei assiri va replegar les seves tropes cap a Sura on es va lliurar la batalla que va ser una victòria assíria i una clara derrota hitita. Tudhalias es va retirar a Alatarma, una mica a l'est de l'Eufrates en posició desconeguda, probablement a Isuwa. El nom del rei d'Isuwa no apareix a les inscripcions.

Ini Tesub rei de Karkemish s'ocupava de tots els afers de Síria i va resoldre conflictes o va donar ordres a Ugarit (conflictes fronterers, Siyanni fou separat d'Ugarit) i Amurru (prohibint-li comerciar amb Assur). Quant dos germans es van revoltar contra Amistamru II d' Ugarit, Ini-Tesub el va protegir i els dos rebels van ser enviats desterrats a Alashiya; també va autoritzar l'extradició de la dona adultera d'Ammistamru II d'Ugarit, però en aquest cas amb permís de Tudhalias que era el seu oncle (l'extradició va suposar la mort de la princesa).

Tudhalias va fundar la ciutat alta d'Hattusa, que va doblar la mida de la ciutat (1 km2) i la va omplir de temples (uns 30) dedicats a deus hitites o hurrites. Es pensa que volia controlar als ciutadans portant a tots els seus a la capital, cosa que havia de ser molt impopular.

La ciutat alta apareix destruïda en cert moment. Es suposa que llavors es va produir la usurpació de Kurunta i que després va recuperar el poder o potser fou el seu fill Arnuwandas III qui el va recuperar, ja que el regnat d'aquest pot ser mes llarg del que s'havia pensat fins fa poc. La ciutat alta es va reconstruir però no els temples, i les terres van deixar de ser usades amb finalitat religiosa.

Alashiya, que no es sap quant havia escapat al control hitita (en els passats anys apareixen cartes d'un rei d'Alashiya però també sembla que Hattusilis III havia enviat a Mursilis III exiliat a Alashiya, si be això no es segur), fou conquerida per Tudhalias IV.

Lukka, Arzawa, Masa, les terres kashkes i la Terra Alta Hitita son indicades com a lloc de casera del rei el que volia dir que pertanyien al imperi i estaven pacificades. Tudhalias també casava regularment a "terres hurrites", però probablement es refereix als territoris vassalls a l'antiga frontera amb Mitanni.

El va succeir el seu fill Arnuwandas III, deixant apart la possible usurpació de Kurunta.