[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tir amb arc - Viquipèdia

Tir amb arc

De Viquipèdia

Fletxes clavades a la diana, al 9 i al 10
Fletxes clavades a la diana, al 9 i al 10
Competició de tir amb arc
Competició de tir amb arc

El tir amb arc és un esport Olímpic que consisteix en el llançament de fletxes amb un arc per encertar una diana situada a diferents distàncies. Es pot practicar en:

  • Tornejos de tandes de tirs des de diferents distàncies a dianes fixes (la grandària de les dianes pot ser d'aproximadament 122, 80 i 40 cm per exemple).
  • Tornejos en circuit sobre blancs diferents.
  • Tornejos sobre dianes amb formes (per exemple d'animals).

Taula de continguts

[edita] Tipus d'arcs

Poden existir molts tipus d'arcs:

  • Arc recorvat: els utilitzats en les Olimpíades, i es caracteritzen per la curvatura de les pales. Amb aquesta classe d'arc es poden competir en diferents modalitats, depenent del nombre d'accessoris que li incorporem.
  • Arc de corrioles.
  • Arc llarg o (Long Bow).

La distància de canya és la distància entre la corda i el punt en què cadascuna de les pales encaixen amb el cos de l'arc, mesurada amb l'arc encordat.

[edita] Categoríes

[edita] Olímpica

La categoria olímpica es practica a una distància de 70m amb dianes de 122cm de diàmetre. Hi ha dues modalitats (ambdues amb categories masculina i femenina): individual i per equips de 3 membres.

[edita] Modalitat de bosc

Existeix una modalitat molt estesa però poc coneguda pel públic general, és la modalitat de bosc. Es practica a l'aire lliure, en boscos, i es dispara contra dianes que representen animals que poden tenir el format de 2D (fotos) o de 3D (dianes de grandària real en 3 dimensions que representen els animals).

[edita] Modalitat de bosc 3D

En 3D -i 2D- les distàncies de tir són desconegudes, tirant dues fletxes per diana -amb reglament RFETA, o una fletxa amb reglament 3Di-. La varietat de possibles tirs és molt alta comparada amb l'olímpic (que sempre és des d'una distància coneguda i en plà): aquí influeix el terreny amb els seus desnivells, la climatologia (calor, fred, vent, reflexos de la llum o fins i tot pluja), el tipus de bosc (molt dens, molt obert...).

Hi ha les següents modalitats: Arc Recte (long-bow, amb fletxes de fusta fent tir instintiu), Arc recorbat (arc recorbat, amb fletxa de fusta o alumini, fent tir instintiu), Arc Clàsic (Recorbat, admet fletxa de carboni i tir usant referències per apuntar -tot i que no s'admet visor-), Arc Mecànic (arc de politges, amb fletxa d'alumini o carboni, sense visor, usant referencies per apuntar) i Arc Lliure (qualsevol tipus d'arc, fletxa, visor, i elements-accessori que es considerin oportuns -sempre que no siguin elèctrics o electrònics.

La modalitat d'arc lliure tira des de la piqueta vermella (distància màxima 45 m), mentre que la resta ho fa des de la piqueta blava (distància màxima 35 m). Les categories infantils ho han des de la piqueta blanca (distància màxima 25 m)

A Catalunya es una modalitat molt estesa i es disposen de bastants camps de tir.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Archery