[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teoria musical - Viquipèdia

Teoria musical

De Viquipèdia

Fusió
Podeu col·laborar amb la Viquipèdia fusionant aquest article amb Teoria de la música.
Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...

La teoria musical és un camp d'estudi que involucra la investigació dels diversos elements de la música, entre ells el desenvolupament i la metodologia per a analitzar, escoltar, comprendre i compondre música. Mentre que la musicologia pot incloure qualsevol declaració, creença o concepció del què és la música, la teoria musical està limitada a les discussions concernents als esdeveniments sincrònics (o diacrònics) d'una composició específica (o diverses composicions), i als capítols músic-teorétics abstractes (per exemple teoria de conjunts, teoria de grups, teoria de tensió tonal, etc.).


Una persona que practica la teoria musical és un teòric musical.

Alguns teòrics musicals tracten d'explicar l'ús de les tècniques composicionals pels compositors establint regles i patrons. Uns altres modelen l'experiència de l'audició o execució de la música. Considerant l'extremada diversitat dels seus interessos i propòsits, molts teòrics musicals occidentals estan units per la seva creença que els actes de compondre, executar, i escoltar música poden ser explicats amb un alt nivell de detall (això, oposat a una concepció d'expressió musical com fonamentalment inefable, excepte en sons musicals). Generalment, els treballs de teoria musical són tant descriptius com prescriptius, doncs amb ambdós s'intenta definir la pràctica i influir en la pràctica posterior. Així, la teoria musical es queda enrere de la pràctica d'important manera, però també apunta a la futura exploració i execució.


Els executants estudien teoria musical per a ser capaces d'entendre les relacions que un compositor espera siguin compreses en la notació, i els compositors estudien teoria musical per a poder entendre com produir efectes i com estructurar les seves pròpies obres. Els compositors haurien d'estudiar teoria musical per a guiar el seu procés precomposicional i les decisions composicionals. Parlant en general, la teoria musical en la tradició occidental s'enfoca en l'harmonia i el contrapunt, i llavors les usa per a explicar les estructures a gran escala i la creació de melodies.