[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teorema de Tales - Viquipèdia

Teorema de Tales

De Viquipèdia

Hi ha dos teoremes que reben el mateix nom de teorema de Tales

[edita] Primer Teorema

El primer diu el següent:

Siguen dos rectes (d) i (d') orientades i concurrents en un punt O. Siguen A i A' dos punts de (d), i B i B' dos punts de (d').

Una altre forma de dir-ho: si dues rectes concurrents son tallades per un sistema de paral·leles, els segments determinats a les rectes concurrents són proporcional. a/b=c/d a/c=b/d

Llavors:

\frac{\overline{OA'}}{\overline{OA}}=\frac{\overline{OB'}}{\overline{OB}}\iff (AB)//(A'B')

Imatge:teorema_de_Tales_1.png

És a dir que la igualtat dels quocients equival al paral·lelisme. Aquest teorema estableix així una relació entre l'àlgebra i la geometria.

La primera figura correspon a mesures algebraiques positives - els vectors OA, OA', OB i OB' tenen la mateixa orientació que les rectes (d) i (d') - i la segona a quocients negatius.

Si s'aplica el teorema, tenim a més una altra conseqüència: Si s'orienta de la mateixa manera les dos rectes paral·leles (AB) i (B'), és a dir amb el mateix vector, llavors el tercer quocient (de mesures algebraiques): B' / AB és igual als dos anteriors.

A vegades es reserva el nom de teorema de Tales al sentit directe de l'equivalència, i l'altre sentit rep el nom de recíproca del teorema de Tales.

Aquest teorema és un cas particular dels Triangles semblants.

[edita] Segon Teorema

El segon teorema diu el següent:

Siga C un punt del cercle de diàmetre [AB], diferent de A i de B. Llavors l'angle ACB és recte.
imatge:teorema_de_Tales_2.png

Aquest teorema és un cas particular d'una propietat dels punts cocíclics

Prova: OA = OB = OC = r, radi del cercle. Per tant OAC i OBC són isòsceles. La suma dels angles del triangle ABC val 2a + 2ß = p (radians). Dividint per dos, s'obté <BCA> = a + ß = p/2 (o 90 graus).


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Teorema de Tales