[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Subjecte - Viquipèdia

Subjecte

De Viquipèdia

La paraula subjecte té dos significats relacionats: en filosofia designa tot allò oposat a objecte, és a dir, el conjunt d'entitats capaces de realitzar o patir accions, d'interaccionar amb la realitat o de pensar.

També és una funció de la sintaxi tradicional, oposant-se a predicat. El subjecte sempre és un sintagma nominal. Segons l'ordre del subjecte, el verb i els seus complements, es pot establir una classificació de les diferents llengües del món.

En català el subjecte pot aparèixer com a tal o estar elidit. En aquests casos, es dedueix el subjecte a partir de l'anàlisi de la persona i el nombre del verb de la frase. Per exemple, a l'oració "Juguem a futbol" el subjecte elidit és "nosaltres". Hi ha formes verbals, però, que són no personals: l'infinitiu, el gerundi i el participi.

Determinades oracions no porten subjecte, són les anomenades impersonals. Ho poden ser pel context ("truquen a la porta"), per la presència d'elements gramaticals com el morfema "es" ("es diu que la tempesta va ser molt forta") o pel caràcter lèxic del veb ("plou").