[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Steven Chu - Viquipèdia

Steven Chu

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1997)

Steven Chu ( Saint Louis, EUA 1948 ) és un físic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física pel seu treball en el refredament d'àtoms utilitzant el làser.

[edita] Biografia

Va néixer el 1948 a la ciutat de Saint Louis, situada a l'estat nord-americà de Missouri. Va estudiar física a la Universitat de Rochester, situada a l'estat de Nova York, on es llicencià el 1970. L'any 1976 es doctorà a la Universitat de Berkeley, i des de 1987 és docent de física a la Universitat de Stanford.

[edita] Recerca científica

El 1978 va entrar a treballar als Laboratoris Bell de Nova Jersey, d'on es va convertir en director del departament d'investigació d'electrònica quàntica l'any 1983.

L'any 1985 Chu i el seu equip de recerca van emprar una matriu de feixos làser entrecreuats per a crear un efecte que causava una reducció de la velocitat dels àtoms des de 4.000 quilòmetres per hora a prop d'un km/h, un fet descrit com si els àtoms es desplacessin per una densa melassa, i en el qual la temperatura dels àtoms frenats s'aproximava al zero absolut. L'equip també va desenvolupar un parany atòmic usant làsers i bobines magnètiques que els va permetre capturar i estudiar els àtoms refredats.

Els físics William Daniel Phillips i Claude Cohen-Tannoudji van continuar el treball de Chu, enginyant mètodes per a usar làsers per a atrapar àtoms a temperatures encara més properes al zero absolut. Aquestes tècniques permeten als científics millorar la precisió dels rellotges atòmics utilitzats en la navegació espacial, construir interferòmetres atòmics que poden amidar amb precisió les forces gravitatòries, i dissenyar làsers atòmics que poden emprar-se per a manipular circuits electrònics amb extremada precisió.

L'any 1997 els tres científics foren guardonat amb el Premi Nobel de Física pels seus treballs pioners en el refredament d'àtoms utilitzant el làser.

[edita] Enllaços externs