[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Solidaritat d'Obrers de Catalunya - Viquipèdia

Solidaritat d'Obrers de Catalunya

De Viquipèdia

bandera de SOC
bandera de SOC
bandera de SOC
bandera de SOC

Solidaritat d'Obrers de Catalunya (SOC) fou un sindicat nacionalista, ja desaparegut (1958-1983). Fundat per Xavier Casassas i Miralles qui en fou el seu principal motor, desenvolupant les funcions de secretari general i de president, des del 1958 fins al 1983.

El 1958 es va crear el sindicat Solidaritat d'Obrers Cristians de Catalunya. El 1961 va desaparèixer del seu nom la "C" de cristià. Llavors va a passar a ser el primer sindicat clandestí de Catalunya fins a les discrepàncies entre radicals i moderats el 1969, manifestada en el congrés de 1970 i en l'abandonament de l'ala radical el 1971.

El 1976 van sorgir del SOC els Col·lectiu d'Obrers en Lluita d'àmbit català i vinculats al PSAN-Provisional, que no varen subsistir.

El 1977 el sindicat SOC va ser legalitzat. Poc després hi va haver una escissió i es va crear l'organització Col·lectius de Treballadors, a l'òrbita del PSAN.

El 1980 el SOC es va unir a altres sindicats de branca i es va formar la Confederació Sindical de Treballadors de Catalunya de la que formaren part SOC i Col·lectiu de Treballadors entre altres. El 1983 el SOC va desaparèixer formalment i la CSTC va ocupar definitivament el seu espai sindical.