Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sidoku - Viquip??dia

Sidoku

De Viquip??dia

Un sidoku ??s una variant d'un sudoku on en comptes de nombres hi ha notes musicals (do, re, mi, fa, sol, la, si). Les taules s??n de 7x7 i es juga de la mateixa manera que un sudoku normal: en cada fila, columna i regi?? (aquesta ??ltima delimitada per una l??nia m??s gruixuda) hi ha d'haver totes les notes i per tant no es poden repetir. Els sidokus nom??s tenen una soluci??.

A la taula hi ha algunes cel??les ombrejades o pintades, si les mirem amb l'ordre d'esquerra a dreta i de dalt a baix ens apareixen els primers compassos de la pe??a musical escrita a dalt de la taula (la posici?? del nom de la can???? pot variar: hi ha sidokus on est?? abaix de la taula, al costat, etc.).

Hi ha diferents nivells de sidokus seguint aquest ordre: grau elemental, grau mig, grau superior i virtuosisme.

[edita] Hist??ria

Els sidokus van ser inventats l'any 2005 per dos germans catalans: David Puertas, professor de m??sica i periodista, i Bernat Puertas, enginyer inform??tic . La idea va sorgir despr??s de tot un estiu fent sudokus: van tenir la idea de fer-los sonar i barrejar-los amb la m??sica, que ??s el que m??s els agrada.

La revista Enderrock va ser la primera revista de rock a difondre aquest joc (gener 2006) i la Revista Musical Catalana (desembre 2005) la primera en l'??mbit de la m??sica cl??ssica. Altres revistes que han publicat sidokus regularment s??n Serra d'Or, el butllet?? de l'emissora Catalunya M??sica, La Circular del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, L'Altaveu de Ribes, Oper und Tanz, Neue Muzikzeitung, etc??tera.

Al gener del 2006 l'editorial barcelonina Clivis Publicacions va editar el primer llibre de sidokus titulat "Sidokus: el sudoku musical". Al setembre del mateix any Schott Musik Verlag llen??a l'edici?? en alemany (Musik sudoku: das original Sidoku) i al desembre, Clivis treu l'edici?? en castell??. El 2007, Schott edita el segon llibre de sidokus en alemany i Clivis edita un nou llibre (en catal??) titulat Sidokus 3.

[edita] Variants

Al igual que els sudokus els sidokus tamb?? tenen variants, n'hi ha dues:

  • 4x4: En comptes de notes musicals hi ha s??mbols musicals. Els s??mbols poden ser: negres, blanques, corxeres, semicorxeres, claus de sol, claus de fa, sostinguts... per?? nom??s n'hi ha quatre per sidoku.
  • 12x12: A m??s de les altres notes s'hi afegeixen les notes amb sostingut (do#, re#, fa#, sol# i la#).

[edita] Enlla??os externs