[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sferisteri - Viquipèdia

Sferisteri

De Viquipèdia

L'sferisteri (italià, "sferisterio" en singular) és la canxa de joc per a les modalitats pallone col bracciale i pallone elastico del joc de pilota italià, el pallone.

Sferisterio delle Cascine, a Florència, finals del s.XIX
Sferisterio delle Cascine, a Florència, finals del s.XIX

[edita] Canxa

Un "Sferisterio" és un terreny pla i rectangular, en un dels costats llargs té un mur de recolzament amb una xarxa. Les mesures canvien segons la modalitat que s'hi jugue:

  • Pallone col bracciale: 16m. d'ample per 86m. de llarg.
  • Pallone elastico: 18m. d'ample per 90m. de llarg.

[edita] Història

L'origen del mot és el grec "sphairistērion", un local als gimnasos grecs on es practicava un joc de pilota, el "Follis". Hom suposa que dels grecs passà als romans, i aquest escamparen els jocs de pilota arreu d'Europa, donant així lloc als esports que compten les "ratlles" (les llargues valencianes, el ballepelote belga, les chazas castellanes i sud-americanes, el joc de pilota a mà frisó, el laxoa basc, i el pallone italià).

Al s.XIX, amb la popularitat del pallone col bracciale, es construeixen "sferisteri" amb aforament per a milers d'espectadors, com l'sferisterio delle Cascine a Florència i l'sferisterio di Macerata.

Al s.XX els de més renom són per al pallone elastico, com l'sferisterio Edmondo de Amicis de Torí, el primer amb il·luminació artificial.

[edita] Enllaços externs