[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Serval - Viquipèdia

Serval

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...
Carl von Linné

Aquest és un article sobre un espècie extingida o vivent. Per ésser completa, li manca una taula taxonòmica que n'indiqui la classificació en taxons. Si en teniu coneixements, afegiu si-us-plau aquesta taula taxonòmica. Podeu emprar la Plantilla:Taxobox.

El serval (Leptailurus serval, en ocasions anomenat Felis serval) és un felí africà de mida mitjana (80 cm de longitud més la cua). El serval és fi, estilitzat, de cua no gaire llarga, té el cap petit en relació amb la resta del cos i orelles grans. Destaquen les seves llargues ànegues, que li permeten veure millor a través dels prats d'herbes altes (on viu habitualment). El seu pelatge és groguenc i amb taques negres. Són bons corredors i encara que no solen enfilar-se als arbres, poden escalar bastant bé. Encara que abunda més a les zones de bardissa, es troba present també en sabanes, selves i semideserts, amb el que la seva distribució s'estén per tot el continent africà amb l'excepció de la zones desèrtiques i bona part de Sud-àfrica, on es va extingir la subespècie local (L s. serval) a causa de la cacera excessiva. La subespècie pròpia del “Magreb” (L s. constantina) es troba en perill d'extinció, i actualment només es creu que existeix a Algèria. Els servals presents a Tunísia procedeixen de reintroduccions fetes amb exemplars subsaharians.

El serval és un depredador que s'alimenta de petits animals, com la majoria dels felins. Les seves preses més comunes són els rosegadors, llebres, llangardaixos i aus, encara que se sap que tenen força suficient com per abatre un antílop de mida mitjana. Al seu torn, són caçats ocasionalment per lleopards i amb molta més freqüència pels humans, ja que la seva pell es considera molt valuosa de cap a cap d'Àfrica.

Les femelles pareixen d'1 a 5 cadells (normalment 3) que crien soles en un cau abandonat per un altre animal, amb freqüència el porc formiguer. Els servals joves poden ser domesticats, però són difícils de mantenir en captivitat perquè no solen reconèixer la jerarquia imposada pels seus amos: malgrat això, cada vegada se'ls veu més com|com a mascotes exòtiques als Estats Units. En aquest país s'han produït encreuaments reeixits de servals amb caracal·les, uns felins lleugerament emparentats, i fins i tot amb gats domèstics, la qual cosa ha originat una nova i rara raça de felins domèstics, els "gats de sabana".