[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Saturn (automòbil) - Viquipèdia

Saturn (automòbil)

De Viquipèdia

Saturn
Tipus Subsidiària
Eslògan Rethink American
Fundada 1985
Seu central Spring Hill, Tennessee, Estats Units
Indústria Automòbil
Productes Automòbils
Matriu General Motors
Adreça web www.saturn.com [1]

Saturn va ser fundada per General Motors (GM) el 7 de gener de 1985 com una empresa separada d'aquesta, es en l'actualitat una divisió d'automòbils de la GM. Els primers cotxes Saturn van aparèixer al 1990, basicament en resposta a l'èxit que tenien els cotxes japonesos. Saturn ven cotxes als mercats d'Estats Units (incloent també Puerto Rico) i Canadà.

El seu eslògan fou "A different kind of company, a different kind of car". No només copiarà el disseny dels cotxes japonesos, sinó que tractarà de copiar el sistema d'administració i control d'aquests: els treballadors tindran un major control i implicació en la fàbrica, la UAW acceptà de excloure la divisió Saturn, posant en pràctica tota la experiència que GM havia recollit en les fàbriques NUMMI (joint venture entre GM i Toyota) i CAMI Automotive (joint venture entre GM i Suzuki).

El quarter general de Saturn i la primera industria d'on van sortir els models Saturn es a Spring Hill, Tennesse. Jill Lajdziak es l'actual director general de Saturn.

Taula de continguts

[edita] Inicis

Saturn S-series de 1ª generació
Saturn S-series de 1ª generació

Des del seu llançament al mercat, Saturn ja va ser una divisió significativa a GM. Tots els productes d'aquesta anaven amb un xassís específic per aquests, el Z-body, un motor també específic (el 1.9L Motor Saturn l4) i eren fabricats a Spring Hill. Els 3 models de Saturn, els Saturn S-series (SL, SC i SW) compartien plataforma però es modificava la estructura (SL era un sedan, el SC un coupe, i el SW un familiar).

Al 2000 es presenta el Saturn L-series i suposa el primer canvi real de Saturn. Aquest era un mid-size que compartia la plataforma GM2900 i motors amb el Opel Vectra i que va ser construït a Wilmington, Delaware (el Saturn Sky, Pontiac Solstice i Opel GT, models actuals, són fabricats en aquesta fabrica).

Saturn mai ha estat una empresa que hagi tingut beneficis. El model Saturn ION va ser deixat de fabricar durant 2 setmanes per reduir els estocs acumulats i el Saturn L-series va ser cancel·lat desprès d'haver-se fabricat el model 2005. Per aquest motiu, GM va decidir recuperar el control d'aquesta divisió, eliminant la independència que gaudia.

En l'actualitat, Saturn comparteix les plataformes Delta i Theta, juntament amb els motors Ecotec i els seus vehicles son fabricats en diferents fabriques de GM (incloent la de Spring Hill). El Saturn VUE inclús usa motor Honda.

[edita] Futur

Saturn Sky
Saturn Sky

De moment GM ha decidit que Saturn comparteixi models amb Opel per reduir costos, això si, amb alguna modificació. Aquest es el cas del Saturn Outlook amb el Opel Antara, Saturn Sky amb el Opel GT, Saturn Astra amb el Opel Astra i Saturn Aura amb el Opel Vectra.

En principi Saturn quedarà ubicada a sota del nivell entry-level luxury, on GM va tenir a Oldsmobile. De fet, GM vol que Saturn estigui al mateix mercat que Volskwagen.

A demés, ofereix en l'actualitat dos paquets diferents: "Red Line", cotxes on les prestacions importen i "Green Line", cotxes més ecològics. Els models Saturn VUE i Saturn ION van ser els primers a oferir aquest paquet "Red Line" al 2004, i el Saturn VUE i Saturn Aura a oferir el "Green Line".

[edita] Servei al Consumidor

Saturn gaudeix d'una bona fama en el seu servei postvenda. Quan GM va presentar la divisió Saturn, el seu objectiu era de fer amigable els concessionaris per als compradors. El preu era un únic preu, no havia pressió per vendre, i els venedors eren professionals. Un estudi fet recentment atorga el primer lloc a Saturn en el rànking de empreses amb el millor servei postvenda.

[edita] Llista de models fabricats per Saturn

Models fabricats o que es deixen de fabricar aquest any:

  • Saturn S-series (1991-2002)
  • Saturn L-series (1999-2005)
  • Saturn ION (2003-2007)
  • Saturn Relay (2005-2007)

Models actuals i que es fabricaran en un futur:

[edita] Enllaços externs