[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Maria del Castell de Cubells - Viquipèdia

Santa Maria del Castell de Cubells

De Viquipèdia

Portalada del segle XIII
Portalada del segle XIII

Santa Maria del Castell de Cubells és una església romànica situada al municipi de Cubells, a la comarca de la Noguera.

[edita] Història

No està documentada fins al segle XI. Al segle XVIII fou ampliada per ponent i al segle XIX s'adossà a un nou temple al costat nord. Recentment s'ha restaurat per deixar l'edifici romànic tal com era abans de les ampliacions.

[edita] Arquitectura

Interior
Interior

D'una nau coberta amb volta de canó, de perfil apuntat i reforçada amb dos arcs torals, capçada per un absis semicircular amb una finestra de doble esqueixada. L'arc presbiteral que separa la nau de l'absis arrenca sobre dos relleus esculpits com a capitells. La part superior de les façanes estan ornades per un ràfec sobre permòdols esculpits.

[edita] La portalada

Al mur de migdia, sota d'un ull de bou, s'obre la gran portalada dins d'un cos que sobresurt del mur. Està definida per sis grups d'arquivoltes sobre columnes que alternen amb els angles dels brancals, convertits en muntants semicilíndrics. Els seus arcs estan profusament decorats amb motius geomètrics i representacions d'animals, motius vegetals i algunes figures humanes. El guardapols està format per puntes de diamants. Les columnes que sustenten les arquivoltes es recolzen sobre un ampli plint i estan coronades per capitells també molt ornats.

Coordenades: 41° 51′ 4.91″ N 0° 57′ 30.90″ E