[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Creu de Rodes - Viquipèdia

Santa Creu de Rodes

De Viquipèdia

Santa Creu de Rodes, portal de migdia
Santa Creu de Rodes, portal de migdia

El despoblat de Santa Creu de Rodes es troba situat prop del monestir de Sant Pere de Rodes, al municipi de Port de la Selva (Alt Empordà).

Es tracta d'un nucli de població abandonat i que es troba en ruïna. D'aquest lloc es tenen notícies gràcies a la seva església parroquial de Santa Helena de Rodes, de la que es tenen notícies des del 974.

El pogressiu abandó degué començar degut al greu episodi de pesta negra que es va patir el 1345 i que també va afectar el monestir de Sant Pere de Rodes. Tradicionalment s'admet que ja al segle XIII va patir un important despoblament arran de la participació d'una bona part de la població en la conquesta de Mallorca, s'hi van quedar. El 1572 l'església de Santa Creu de Rodes (que ja en aquella época havia canviat el com pel de Santa Helena) va perdre la condició de parroquial, el que indica que el lloc havia d'estar pràcticament deshabitat.

Santa Creu de Rodes, portal de tramuntana
Santa Creu de Rodes, portal de tramuntana

A més de la coneguda església de Santa Creu de Rodes, que és l'únic edifici que es conserva en relatiu bon estat, l'interès del lloc rau en el fet que era tancat per un mur, del que encara es conserven alguns vestigis, sobretot pel que fa a dos portals: el de tramuntana i el de migdia. La resta de construccions es limita a murs de pedra entre la vegetació.

[edita] Bibliografia

  • Jordi Bolós: Catalunya Romànica, vol. IX l'Empordà II. Enciclopèdia Catalana, 1990. ISBN 84-85194-56-X

Coordenades: 42° 19′ 36.031″ N 3° 9′ 35.784″ E