[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Martí de Mura - Viquipèdia

Sant Martí de Mura

De Viquipèdia

Sant Martí de Mura
Sant Martí de Mura

L'església de Sant Martí de Mura és un edifici romànic molt ben conservat tot i les múltiples transformacions que ha patit, del qual en destaca el portal.

Poc abans del segle XI existia una petita església preromànica d'una sola nau. D'aquesta església es conserva el capçal i una paret exterior. Ben aviat, aquesta església fou remodelada allargant cap a ponent la nau primitiva i afegint-hi un portal de pedra tosca.

Al segle XII s'amplià la construcció amb una església nova de proporcions més grans que es va unir a l'anterior amb arcs. És llavors quan s'expandeix a llevant amb una nau central més ampla i acabada amb un absis semicircular, que destaca per les seves arcuacions ornades amb capitells sobre de columnes i tres finestres. Els capitells ens mostren imatges de la vida de Sant Martí. La coberta es feu amb volta de canó.

A final d'aquest segle, a la façana oest, s'hi col·locà també la magnífica portalada amb arquivolta i dues columnes amb capitells historiats que constitueix un dels elements més valuosos i artístics de l'edifici. El timpà que corona la porta, ens mostra l'Adoració dels Reis a l'Infant. Al mig hi apareix una Mare de Déu romànica amb el Fill a la falda, totes dues imatges amb corona. Acompanyen la Verge, Sant Josep i la llevadora. Els tres Reis li presenten les seves ofrenes. El conjunt és rematat amb dos àngels que encensen la Mare i el Fill. El timpà es troba molt ben conservat. En algun temps, degué ser policromat, per les restes que s'hi veuen.

El timpà de la portalada
El timpà de la portalada

Després del terratrèmol del 1437 que somogué tot l'edifici, se suprimiren els arcs que unien les dues naus i construïren una sola arcada feta amb dovelles de pedra ben treballada. Igualment es construí un contrafort, es cobrí la nau primitiva amb volta apuntada i referen la nau central amb volta de mig punt feta de pedra.

Al segle XVII s'afegí una tercera nau paral·lela amb una gran arcada, quedant com la trobem ara. Es construeix un campanar de torre aixecat sobre l'antic d'espadanya. Una inscripció commemorativa dalt la portalada d'entrada assenyala la finalització de les obres a l'any 1697.

Coordenades: 41° 41′ 57″ N 1° 58′ 33″ E