[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Antoni de Pàdua - Viquipèdia

Sant Antoni de Pàdua

De Viquipèdia

Sant Antoni de Pàdua
Sant Antoni de Pàdua

Sant Antoni de Pàdua (Lisboa 1195 - Pàdua 1231) fou un teòleg i predicador catòlic del segle XIII, que va venir al món al si d'una família noble que descendia del croat Godofreu de Bouillon; per això, el seu nom de baptisme era el de Fernando de Bulhoes.

Taula de continguts

[edita] Vida

Tot i l'apel·latiu de Pàdua, aquest frare franciscà tan venerat arreu dels Països Catalans nasqué a la ciutat de Lisboa l'any 1195. Viatjà per França i Itàlia, on va arribar a conèixer personalment a Sant Francesc d'Assís, el fundador de la seu Orde, que el nomenà mestre en teologia en consideració als seus grans dots de predicador. Quan va morir a Pàdua l'any 1231 era ja tan popular com ho és a hores d'ara pels molts favors i gràcies que els catòlics li atribueixen.

[edita] Iconografia

A Sant Antoni en la pintura i la imatgeria religiosa se'l representa amb el Jesuset al braç i un lliri blanc a la mà, que és símbol de puresa. També porta el llibre dels Evangelis en referència a la seva tasca de predicació.

[edita] La figura de Sant Antoni en la religiositat popular

[edita] La vida sentimental

Segons la creença popular, Sant Antoni de Pàdua és l'intercessor més adient per pregar-li per l'èxit d'una relació sentimental. Tradicionalment, les mosses casadores li encenien una espelma el dia de la seua festa (13 de juny) i, tot seguit, li resaven aquesta oració:

"Sant Antoni beneït,
feu-me trobar un marit
que siga bon home i ric,
i, si pot ser, també polit."

[edita] La troballa de les coses perdudes

Així mateix, a Sant Antoni se l'invoca perquè ajude a trobar les coses perdudes. Els devots diuen que en aquests casos convé adreçar-se al sant confiadament amb la següent pregària:

"Sant Antoni de Pàdua,
una cosa he perdut
en lloc desconegut.
Feu-me-la trobar
a terra o a mar,
que és gran la virtut
que sempre heu tingut."

[edita] Patró dels paletes

Sant Antoni de Pàdua és considerat el patró dels paletes, i actualment al sector de la construcció és festiu el dia de Sant Antoni (13 de juny), si bé la majoria de convenis col·lectius traslladen la festa al dilluns següent.