[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Real Academia Galega - Viquipèdia

Real Academia Galega

De Viquipèdia

La Real Academia Galega és una institució científica que té com a objectiu l'estudi de la cultura gallega, i en especial de la llengua. Elabora les normes gramaticals, ortogràfiques i lèxiques, així com la defensa i promoció de la llengua. A més decideix la personalitat literària a la qual se li dedica el Dia de les Lletres Gallegues. Els seus membres són personalitats influents del món de la cultura gallega, en particular de la llengua. Des de desembre del 2001, el seu president és Xosé R. Barreiro Fernández. El seu lema és Colligit. Expurgat. Innovat.

[edita] Història

El 1905 es constituí a l'Habana l'Associació Iniciadora i Protectora de l'Acadèmia Gallega, gràcies a l'impuls de Manuel Curros Enríquez i Xosé Fontenla Leal, cosa que va permetre l'inici de la Real Academia Galega el 20 de setembre de 1906 presidida per Manuel Murguía.

[edita] Crítica

La Comissom Lingüística da AGAL (Associaçom Galega da Língua) que defensa la unitat lingüística galaico-portuguesa promogué unes normes essencialment comuns a les de la resta de les variants del galaico-portuguès (la portuguesa i la brasilera), mantenint les característiques pròpies de la variant gallega.

[edita] Enllaços