[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quint Emili Barbula - Viquipèdia

Quint Emili Barbula

De Viquipèdia

Quint Emili Barbula (Quintus Aemilius Q. F. L. N. Barbula) fou cònsol de Roma el 317 aC.

La ciutat de Teate, a la Pulla, va enviar als consols una delegació per fer la pau que es va signar entre la ciutat, com estat, i Roma. Teate va reconèixer la sobirania romana. Barbula va ocupar la ciutat de Nerulum per sorpresa i la Pulla sencera va quedar dominada.

Fou altra cop cònsol el 311 aC. Al començament de l'exercici del càrrec els dos cònsols van interposar a l'assemblea un queixa per la manera en que s'havien cobert les vacants del senat i van acusar a Api Claudi de fer els nomenaments per guanyar popularitat.

Preparats per la guerra, el consol Brut fou encarregat dels samnites, i el consol Barbula dels etruscs. Els samnites foren derrotats del tot però llavors les ciutats dels etruscs (menys Arretium) es van posar en peu de guerra contra Roma i van iniciar el combat. El primer atac fou contra Sutrium, ciutat aliada de Roma. Barbula es va dirigir a la regió i els dos exercits es van enfrontar a la vora de la ciutat; els etruscs eren mes nombrosos però els romans estaven millor organitzats; l'arribada de la reserva romana va decidir la batalla ja que els etruscs no tenien reserves; els etruscs es van retirar al capvespre i a la nit els dos exercits van retornar als seus camps. Las baixes etrusques foren importants o les forces que restaren amb prou feines podien defensar el seu camp, però ja no es van produir mes combats perquè al bàndol romà els morts no foren tants però els ferits foren molt nombrosos. Mentre Tit Livi deixa la batalla indecisa, els fastii la consideran una victòria romana, pero probablement aquesta versió estava manipulada.