[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Projectes educatius singulars - Viquipèdia

Projectes educatius singulars

De Viquipèdia

Els projectes singulars són experiències educatives per a alumnes de final de l’Educació Secundària Obligatòria (3r i 4t d’ESO) amb l’objectiu que assoleixin l’èxit escolar i una més gran satisfacció personal. La finalitat principal d’aquestes experiències és que els alumnes s’integrin en el sistema educatiu i adquireixin les competències bàsiques.

L’organització i el funcionament és similar al de les Aules obertes, de les quals els Projectes singulars són els antecedents més directes (de fet, a partir de 2005 hom parla d’Aules obertes per referir-se a aquests Projectes). Combinen el treball acadèmic o curricular amb experiències o estades en el món laboral, sense finalitat professionalitzadora, les quals ajuden l’alumne a assolir les capacitats que necessita un ciutadà en acabar l’educació obligatòria. Tot i que es poden qualificar com a estratègies organitzatives per atendre la diversitat de l’alumnat, també poden ser vistes com a iniciació al món del treball. Els seus resultats més reeixits són, tanmateix, l’assoliment de l’èxit escolar (graduat d’ESO) per part d’un alt percentatge d’alumnes.

Els Projectes singulars van néixer a l’àrea del Vallès Oriental (Sant Celoni, Vall del Tenes, Les Franqueses del Vallès, Llicà d’Amunt, Sant Feliu de Codina, La Garriga...), sota l’impuls de l’inspector d’educació J. Salvador Grijalvo i Pérez, l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic de la Vall del Tenes i el professorat dels instituts d’ensenyament secundari de la zona. Van comptar també amb la col·laboració i el suport dels ajuntaments i empreses de la zona, així com del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Les principals experiències de Projectes singulars estan descrites a l’obra col·lectiva Projectes singulars a l’educació secundària obligatòria, publicada pel Consell Comarcal del Vallès Oriental (Granollers, 2004). I han estat estudiades per Ramon Coma i Dosrius en un treball per a una llicència d’estudis del Departament d’Educació que porta el títol de "Incidència dels projectes singulars de secundària en l'èxit escolar i la inserció social dels adolescents amb inadaptació"; i per Maria Teresa Ferrer i Fàbregas, al treball "Experiències educatives compartides entre els centres de secundària i altres institucions", per donar resposta a les necessitats educatives d'alumnes amb risc d'exclusió, en el tram final de la seva escolarització obligatòria.

[edita] Enllaços externs