[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Principat d'Hyderabad - Viquipèdia

Principat d'Hyderabad

De Viquipèdia

Hyderabad el 1909
Hyderabad el 1909

Hyderabad fou un principat del Dècan a l'Índia que va existir entre 1724 i 1948. Fou un estat independent entre 1947 i 1948. Del 1948 al 1956 va existir com estat dins la Unió Índia.

[edita] Història

Bandera del nizam al segle XIX
Bandera del nizam al segle XIX
Bandera de l'estat independent, coneguda per Asafia
Bandera de l'estat independent, coneguda per Asafia
Segell del darrer nizam
Segell del darrer nizam
Escut de l'estat independent
Escut de l'estat independent

El 1724 Nizam-ul-Mulk Asif Jah I va fundar la dinastía Asif jahi. Era un general moghul que va conquerir el Dècan pel seu sobirà i en fou designat virrei i amb la decandència del poder imperial moghul es va assegurar una independència que fou confirmada per les armes el 1724.

Des el 1748 al 1762 hi van haver lluites pel tron i els britànics van donar suport a Nasir Jung que fou proclamat sobirà (nizam) però va morir en combat el 1750 i va aconseguir el poder el pretendent que tenia el suport de França, Muzafar Jung, que fou assassinat el 1751, si be el seu fill Salabath Jung el va succeir. El 1762 el seu germà Nizam Ali Khan el va enderrocar i va ocupar el seu lloc. Fou la millor època del regne. Va morir l'agost de 1803 amb 72 anys i el va succeir el seu fill Sikander Jah (1803-1829).

A la seva mort el maig de 1829 va pujar al tron el seu fill gran Nasir ud Dowla, que va governar fins a la seva mort el 17 de maig de 1857. El seu fill Afzal ud Dowla fou el següent sobirà (1857-1869) i va morir el 26 de febrer de 1869 amb només 43 anys, deixant un fill de només 3 anys anomenat Mahboob Ali Pasha. Es va crear llavors un consell de regència en la que van participar els britànics.

El seu llarg regnat va acabar amb la seva mort el 31 d'agost de 1911. El seu fill Mir Osman Ali khan fou el darrer nizam: persona de gran riquesa, va fer donacions a institucions hindús, sikhs i musulmanes. El 14 d'agost de 1947 el país va accedir a la independència. El nizam, d'acord a les posibilitats ofertes pels britànics, va rebutjar entrar a l'Índia o al Pakistan (el sobirà era musulmà i la població hindú) i va optar per esdevenir independent.

Davant l'existència d'un estat dirigit per un musulmà enclavat dins el territori de la Índia, i davant dels disturbis provocat per la lluita entre les forces del nizam, amb el suport de les milicies musulmanes Razakar, contra els hindús partidaris de l'entrada a la Unió Índia, l'exèrcit indi va intervenir el 1948 i va annexionar el país, tot mantenint el nizam com a cap constitucional de l'estat. Els disturbis van anar acompanyats de pillatges, assassinats i violacions massives, perpetrades primer per milícies musulmanes contra la població hindú i, després de la intervenció de l'exèrcit indi, a l'inrevés. Una part dels musulmans va acabar emigrant al Pakistan.

L'estat de Hyderabad es va dissoldre el novembre de 1956 en formar-se nous estats segons criteris lingüístics, de manera que actualment el seu antic territori és part dels estats d'Andhra Pradesh, Karnataka i Maharashtra.

El nizam va morir el 24 de febrer de 1967.


Aquest article sobre història és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.