[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquiprojecte Discussió:Política de doctrina d'exempció/Captura de pantalla - Viquipèdia

Viquiprojecte Discussió:Política de doctrina d'exempció/Captura de pantalla

De Viquipèdia

Crec que caldria explicar que el dret de citació segueix aplicant-se a la imatge d'un fotograma de la pel·lícula si es fa servir el fotograma per fer una crítica de la pel·lícula sencera, no només del fotograma. També caldria recomanar una acció a emprendre quan es troben imatges mal emprades: posar una plantilla, deixar un missatge a la discussió de la imatge, deixar un missatge a la discussió de l'article...--Pere prlpz (discussió) 00:49, 1 abr 2008 (CEST)

L'ús ha de ser en la mesura exigida per l'objectiu específic perseguit. Una mera il·lustració no és un propòsit didàctic imprescindible. La citació ha de ser sobre la imatge en concret, no sobre l'obra en general d'on s'ha tret la imatge. En una pel·lícula hi intervenen molts autors creatius diferents. En un fotograma hi haurien de constar tots els drets que comporta: dret d'imatge de l'actor, dret de distribució de la productora, drets de vestuari, de decoració, de maquillatge, del director de fotografia... No és lícit usar un fotograma amb actors secundaris per explicar el paper de l'actor principal. No es pot usar un fotograma amb efectes especials sense explicar-los ni dir qui és el creador dels efectes especials. Estem usant molt poques imatges de captures de pel·lícula o TV, i en cap cas són per comentar l'escena mostrada, sinó com a substituts d'una fotografia de l'actor sense citar ni tant sols la pel·lícula.--V.Riullop (parlem-ne) 11:05, 1 abr 2008 (CEST)

Dues qüestions:

  • Pels jocs sí que podem fer servir una captura de pantalla per explicar millor l'element del joc que s'hi representa? Diria que entra dins del dret de citació, tot i que no tinc massa clar si descriure el contingut de l'obra és un comentari crític.
  • La política està sembla adaptada de la pàgina francesa, però a la viqui francesa la fr:Catégorie:Capture d'écran non libre és buida. No entenc si és que les posen en una altra banda, si és que tenen la política i no l'apliquen o si la política ben aplicada és tant estricta que encara no hi ha hagut cap imatge que la compleixi.--Pere prlpz (discussió) 15:32, 2 abr 2008 (CEST)
El dret de citació espanyol diu "per a la seva anàlisi, comentari o judici crític". Citar és adduir l'obra d'un altre autor en suport del que es diu. L'exemple típic és la citació d'un petit paràgraf de text. En el cas d'una imatge la clau és explicar-ne el contingut i mostrar-la com a suport imprescindible de l'explicació del text. La diferència entre el dret de citació espanyol i el francès és que aquest descarta explícitament les imatges i es redueix només a la citació d'un text curt. En el dret de citació espanyol s'inclou la fotografia figurativa o anàleg, cosa de difícil interpretació. S'entén com a fotografia figurativa aquella que no requereix de tècniques especials per a produir una obra creativa. Pot ser vàlid per obres espanyoles i per obres nord-americanes on el fair use és menys restrictiu que el dret de citació. No és vàlid per obres franceses i en altres casos, com els jocs japonesos, caldria analitzar-ho en particular. A la viqui francesa, després de l'anàlisi de les captures de pantalla i altres casos, s'han quedat només amb els logotips i els bitlles i monedes. Em sembla una opció ben assenyada, similar a l'alemanya i la italiana, i menys dràstica que l'espanyola. L'anglesa és l'única que va al seu aire però amb grans esforços per justificar totes les imatges velles i supervisar-les contínuament amb bots, tant les noves com l'ús que se'n fa de les velles. La mostra és que tenim bastants imatges copiades de l'anglesa que allí ja s'han esborrat. --V.Riullop (parlem-ne) 20:25, 2 abr 2008 (CEST)
No és un xic estrany que s'hagin quedat els logotips i no les preses de pantalla? Després de tot, és molt més fàcil i probable que es faci un anàlisi del funcionament dels menús del Windows Vista, per exemple, que no pas de la creació del logotip d'aquest programa. Amb això vull dir que un logotip rarament serà "analitzat, comentat o jutjat críticament", mentre que altres tipus d'imatges sí que poden servir per dur a terme aquesta anàlisi.
En el cas dels videojocs, i ja ho he comentat aquí, hi ha un problema addicional. La majoria d'imatges que tenim són simples introduccions al videojoc, que només tenen un sentit decoratiu car no aporten cap informació nova. Caldria eliminar aquestes imatges primer de tot, i llavors tindríem menys feina per decidir què fem amb les altres. – Leptictidium (pm!) 20:40, 2 abr 2008 (CEST)
En el cas dels logotips no s'usen segons el dret de citació sinó com a dret de marca, tal com explica a Viquiprojecte:Política de doctrina d'exempció/Logo i a fr:Modèle:Marque déposée. És un signe d'identificació fet amb el propòsit de ser divulgat amb algunes condicions.--V.Riullop (parlem-ne) 21:17, 2 abr 2008 (CEST)