[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Orte - Viquipèdia

Orte

De Viquipèdia

Orte es una ciutat d'Itàlia a la regió del Laci, província de Viterbo. Té uns 8500 habitants (120 h/km2) i es troba a 134 metres sobre el nivell del mar.

[edita] Història

Horta o Hortanum fou una antiga ciutat d'Etrúria, a la dreta del Tíber prop de la confluència amb el Nar (avui Nera). Probablement el seu nom derivava de la deessa etrusca Horta. Prop de la ciutat (a uns 6 km) hi havia el llac Vadimonis escena de les decisives batalles amb els romans del 309 aC i 283 aC.

Fou municipi romà al segle I aC. Fou un comtat sota els llombards. Els bizantins hi van construir fortificacions. Al segle IV fou seu d'un bisbe que al segle IX va construir una catedral que després fou la catedral de Santa Maria Assunta. Al segle IX fou atacada i ocupada pels àrabs que en foren expulsats el 914. La comuna va estendre el seu control sobre el territori, en contraposició al domini eclesiàstic de Narni i de l'abadia de Farfa. A partir del segle XII va començar el desenvolupament i la prosperitat i en els segles següents va ampliar la seva població. Al segle XV l'augment del poder del Papa i les epidèmies la van reduir, especialment des del 1524 quan es va enfonsar el pont sobre el Tevere i la construcció d'un nou pont a Ponte Felice. Durant els segles XVI a XVIII la crisi econòmica va incrementar el latifundi ramader i van ascendir algunes famílies que van construir palaus al centre històric. Fou en aquests temps seu d'un govern pontifici a Toscana. El seu desenvolupament modern es va iniciar el 1864 amb la construcció de la via de tren.