[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ordinador quàntic - Viquipèdia

Ordinador quàntic

De Viquipèdia

Un ordinador quàntic és un dispositiu de càlcul que fa ús dels fenòmens específics de la mecànica quàntica, tals com superposició i entrellaçament, per executar operacions sobre dades.

Els ordinadors quàntics aprofiten la capacitat dels sistemes quàntics d'estar en dos estats simultàniament. En comptes de fer servir bits que tenen el valor 0 o 1, fan servir qubits (bits quàntics) que tenen una superposició dels dos valors. Processant simultàniament aquestes dades, un ordinador quàntic podria resultar exponencialment més ràpid que un de clàssic.

Els ordinadors quàntics de suficient capacitat seràn capaços de resoldre càlculs de complexitat intractable per a un ordinador convencional. Són el somni dels espies internacionals que cerquen desxifrar les comunicacions dels adversaris.

Així com un ordinador clàssic equival a una màquina de Turing, un ordinador quàntic equival a una màquina de Turing no determinista, en oferir, per a una determinada operació elemental, tot el conjunt de transicions possibles simultàniament.

Recentment, el 13 de febrer del 2007, l'empresa canadenca D-Wave Systems ha presentat[1][2] la primera oferta comercial d'aquest tipus amb un ordinador de 16 qubits com a mostra, amb la intenció de construir-ne un de 1024 qubits a final del 2008. Així mateix n'oferirà pròximament el servei en línia.

La realitat de l'ordinador de D-Wave ha estat posada en dubte[3][4] i sembla que la companyia hauria admès que es tracta d'un ordinador clàssic que fa servir la mecànica quàntica puntualment[5].

[edita] Referències

  1. ExtremeTech - Demostració del primer ordinador quàntic comercial del món (Què és i com funciona) (anglès)
  2. Scientific American - El primer ordinador quàntic comercial resol sudokus (anglès)
  3. Computació quàntica. Realitat comercial ? (anglès)
  4. Orion: ¿Llegó la computadora cuántica? (castellà)
  5. Científics dubten de la proclamada fita quàntica (anglès)

[edita] Enllaços externs