[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Notitia Dignitatum - Viquipèdia

Notitia Dignitatum

De Viquipèdia

La Notitia Dignitatum és un document de l'Imperi Romà procedent de la cancelleria reial que dóna detalls de l'administració de l'Imperi, tant de la cort com a nivell provincial. Està datat cap a l'any 400. A vegades es cita com a «Notícia de l'imperi», «Notícies de dignitats», «Descripció de càrrecs», «Notícies imperials» o similars.

El nom Notitia Dignitatum deriva de les primeres paraules descriptives als manuscrits: Notitia dignitatum omnium tam civilium quam militarium utriusque imperii occidentis orientisque. hoc documentum rationem reddit de structura et administratione imperii Romani aetate Theodosiana. ultima redactio notitiae dignitatum a primis decenniis saeculi quinti provenit («Llista dels oficials, civils i militars, dels dos imperis, occidental i oriental. Aquest document presenta l'estructura i l'administració de l'Imperi Romà durant el temps de Teodosi. La darrera edició de la Notitia Dignitatum es de la primera dècada sel segle cinquè»).

Hi ha còpies dels segles XIV i XV i una còpia a color del 1542 i deriven d'anteriors manuscrits perduts dels quals un era del segle IX. Els càrrecs que esmenta són les dignitats o càrrecs més importants de l'imperi, amb la seva funció i localització, organitzats en:

  • Oficials de la cort
  • Vicaris i governadors provincials
  • Comandants militars (magistri militum, comites rei militaris i duces)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Notitia Dignitatum