[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nota verbal - Viquipèdia

Nota verbal

De Viquipèdia

La nota verbal és una comunicació oficial escrita adreçada per una missió diplomàtica al Ministeri d'Afers Exteriors de l'estat receptor o viceversa que, en el seu origen, recollia els termes d'una conversa (d'ací el seu nom) i era, molt freqüentment, lliurada al terme de la mateixa.

Actualment la nota verbal és la nota diplomàtica per excel·lència i el seu ús s'ha generalitzat fins al punt que constitueix el vehicle normal de comunicació escrita entre les ambaixades i el Ministeri d'Afers Exteriors de l'estat receptor. Ja no fan referència, gairebé mai, a una conversa prèvia que generalment no ha tingut lloc, i s'empren per a qualsevol tipus de gestió, des de les més estrictament diplomàtiques (comunicació d'una informació, petició de suport en una instància internacional...) fins a les purament administratives (sol·licitud d'una franquícia, comunicació d'una cessació de personal...)

El nivell inferior de comunicació entre dos estats sobirans, per sota de la nota verbal, tot i que sense capacitat per a obligar, seria el non paper.

La nota pot lliurar-se personalment per un diplomàtic o remetre's per qualsevol altre conducte. La nota verbal es redacta en tercera persona seguint formules del tipus següent: "L'ambaixada de ... saluda atentament el Ministeri d'Afers Exteriors i té l'honor de (comunicar-li, pregar-li, informar-li, sol·licitar-ne, etcètera) ... l'ambaixada de ... aprofita l'avinentesa per a reiterar al Ministeri de Relacions Exteriors el testimoni de la seva alta consideració".

La nota verbal no es signa, però generalment es rubrica o es col·loquen les inicials del cap de missió al final del seu text, que conclou amb la data. La nota verbal pot emprar-se igualment per a la comunicació entre les diferents missions diplomàtiques acreditades en una mateixa capital.

Constitueix també el mitjà de comunicació normal en les relacions entre una missió permanent i una organització internacional.