[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

NO-DO - Viquipèdia

NO-DO

De Viquipèdia

NO-DO (acrònim de NOticiaris i DOcumentals) és el noticiari que precedia obligatòriament a la pel·lícula en els cinemes durant l'època franquista.

Després d'una etapa prèvia durant la guerra civil en la qual es deia simplement Noticieros, el NO-DO (Noticiaris i Documentals), es va crear per acord de la Vicesecretaria d'Educació Popular del 29 de setembre de 1942 i per resolució, de la mateixa, del 17 de desembre del mateix any, (B.O.E. 22-12-1942), "a fi de mantenir, amb impuls propi i directriu adequada, la informació cinematogràfica nacional".

La primera projecció es va realitzar el 4 de gener de 1943.

Durant la seva existència va mantenir l'exclusivitat quant als reportatges exhibits en sales cinematogràfiques. La seva projecció va ser obligatòria en passi previ a la pel·lícula fins a gener de 1976, però va sobreviure fins a 1981, encara que ja amb caràcter voluntari.

La seva peculiar sintonia, el mateix que les repetides imatges del general Franco inaugurant embassaments, han quedat gravades a diverses generacions d'espanyols.

Avui, amb l'objectivitat que dóna la distància, podem trobar material per al coneixement d'una època als rotlles del nodo (forma en la qual ho registra el DRAE) pertanyents a la Filmoteca Espanyola i custodiats conjuntament per la Filmoteca Espanyola i el Departament de Documentació de Radiotelevisión Espanyola a Joaquín Costa, núm. 43 (Madrid).

Els arxius contenen molt més material que el que va ser projectat i com a curiositat es pot dir que els primers reportatges en color es van rodar el 1968, encara que la imatge més típica del node sigui en blanc i negre.