Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nimrud - Viquip??dia

Nimrud

De Viquip??dia

Nimrud (coneguda com Kalkhu pels assiris, i com Calah o Kalakh a la B??blia) fou una de les capitals d'Ass??ria, juntament amb Assur, N??nive i Dur Sharrukin. Est?? situada junt al riu Tigris, a uns 30 km al sud-est de Mosul en l'actual Irak.

[edita] Hist??ria

La ciutat fou fundada pel rei Salmanasar I en el segle XIII aC com un petit centre administratiu sense gran import??ncia, fins que el rei Asurnasirpal II va decidir construir la seva nova capital. La nova ciutat es troba en la vora est del Tigris, de manera que quedava protegida dels atacs dels arameus procedents de l'oest, i al nord del Petit Zab, que la protegia pel sud.

Per a la construcci?? de la ciutat s'utilizaren milers de treballadors que tingueren que anivellar una extensi?? de 360 hect??rees, construir una muralla de 7,5 km de llarg i una al??ada d'uns 15 metres, i un canal (al que es va anomenar portador de l'abund??ncia) procedent del riu Zab, per a irrigar la plan??cie dels voltants. Segons una c??lebre inscripci?? del rei trobada a les ruines de la ciutat en 1951 coneguda com a l'estel del banquet, quan finalitz?? la construcci?? l'any 879 aC, se celebr?? un banquet que va durar deu dies i al qual assistiren 16.000 habitants, 47.000 convidats, 5.000 convidats extrangers, i 1.500 dignataris de l'estat.

Als feli??os pobles de tots els paisos, aix?? com a les gents de Kalhu, els vaig festejar durant deu dies, i els vaig oferir vi, els vaig banyar, els vaig ungir i els vaig honorar i els vaig enviar de volta a casa plens de pau i alegria.

Salmanasar III, fill d'Asurnasirpal II, va fer construir el que es coneix com a Gran Zigurat ubicat junt al riu Tigris.

La ciutat fou capital d'Ass??ria fins a l'any 710 aC en el qual Sargon II trasllad?? la capital a Dur Sharrukin, i els seus successors a N??nive.

Es va mantinder com a una de les principals ciutats as??ries fins a l'any 612 aC en el qual va ser completament destruida quan Ass??ria va caure davant la invasi?? per part de Babil??nia i de M??dia.

Es va mantenir com una de les principals ciutats ass??ries fins a l'any 612 aC en el qual va ser completament destruida quan Ass??ria va caure davant la invasi?? per part de Babil??nia i de M??dia.

[edita] Arqueologia

Bou alat procedent de Dur Sharrukin.
Bou alat procedent de Dur Sharrukin.

Les restes arqueol??giques de Nimrud foren excavades per Austen Henry Layard entre 1845 i 1851, qui va identificar err??niament la ciutat como l'antiga N??nive. Les excavacions foren continuades per Max Mallowan entre 1949 i 1957, i per David Oates entre 1958 i 1962.

Layard va extraure una gran quantitat d'escultures de bous alats i relleus que actualment es troben en el Museu Brit??nic, aix?? com l' obelisc negre de Salmanasar III, un bloc d'alabastre obscur acabat en graons, com un Zigurat en miniatura, amb relleus als costats que commemoren les vict??ries del rei.

La majoria de les excavacions es realitzaren en l'??rea de la ciutadella, una extensi?? de 20 hect??rees en l'interior de la ciutat, envoltada per un mur d'un 8 metres d'al??ada. S'ha identificat el palau d'Asurnasirpal II o palau del nord-oest per als arque??legs, actualment restaurat i convertit en museu amb fins tur??stics, el palau de Samanasar III i el de Tiglath-Pileser III. Les parets de les habitacions d'aquestos palaus estaven recobertes per relleus realitzats en pedra i pintats de colors, amb els enormes bous o lleons alats amb cap hum?? situats als costats de les portes d'acc??s la finalitats dels quals era impressioar als dignataris extrangers amb el poder dels reis d'Ass??ria.

Tamb?? s'han identificat temples dedicats als d??us Ninurta, Enlil i Nabu.

[edita] Enlla??os externs

En angl??s:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
relleus d'Ass??ria