Museu del C??ntir d'Argentona
De Viquip??dia
El Museu del C??ntir d???Argentona, fundat l???any 1975 en aquesta vila del Maresme, actualment est?? instal??lat en un edifici de quatre plantes, inaugurat el 20 de juliol del 2000. El museu ??s un organisme aut??nom de l???Ajuntament d???Argentona, regit per un Patronat, amb un President i una Junta de Govern, que en determina les directrius mestres. La instituci?? est?? dirigida per un Director Gerent, c??rrec que ocupa Oriol Calvo, llicenciat en Geografia i Hist??ria i antrop??leg, des del febrer de 1986.
Els or??gens del museu es relacionen amb la Festa i la Fira del C??ntir, que se celebra el 4 d'agost des del 1951 i que recuper?? un aplec que se celebrava des del segle XVII, a causa d???un "vot de poble" a Sant Dom??nec, patr?? de les aig??es, per protegir Argentona d???una greu pesta. La Festa i el Museu del C??ntir van ser promoguts per Jaume Clavell i Nogueras i un grup de ciutadans coneguts amb el nom d'Amics d???Argentona.
[edita] L'exposici??
La col??lecci?? inclou m??s de 3.000 atuells d???aigua, els m??s significatius dels quals poden ser contemplats a les noves sales del museu. L???exposici?? permanent ens introdueix al m??n d???aquests atuells d'aigua i a la hist??ria, la tipologia i el proc??s d'elaboraci?? del c??ntir. Al segon pis del museu s???hi fan exposicions monogr??fiques. El 2000 es va presentar la mostra 50 edicions de la Festa del C??ntir, el 2001 Imatges del C??ntir i el 2005 Els C??ntirs Modernistes.
L'exposici?? permanent es presenta en quatre ??mbits:
- ??mbit 1: La Humanitat i l'aigua: una relaci?? cultural
En un ambient de recolliment, s'estudia com la relaci?? entre la Humanitat i l'aigua ??s, sobretot, cultural, i es reflecteix en atuells que compleixen les mateixes funcions que el c??ntir.
- ??mbit 2: Formes i funcions dels atuells d'aigua: les morfologies.
S???hi mostra de quina manera les cultures de la Pen??nsula Ib??rica han desenvolupat atuells de terrissa destinats a complir diferents funcions relacionades amb l'aigua a la llar: c??nters, c??nters amb galet o cantarelles, poals, c??nters amb broc, gerres d'aiguamans i c??ntirs.
- ??mbit 3: Hist??ria del c??ntir. De l???Edat del Bronze als nostres dies.
Es presenten els per??odes de m??xim esplendor dels c??ntirs: l'edat del Bronze mediterr??nia, la Gr??cia hel??len??stica, el ressorgiment a finals de l'Edat Mitjana, l'esclat dels segles XVII i XVIII, la gran producci?? del primer ter?? del segle XX i la decad??ncia de la segona meitat d'aquest segle.
- ??mbit 4: Un c??ntir per a cada funci??: les tipologies.
L'??mplia varietat de formes de c??ntirs es veu reflectida en aquest ??mbit del museu: c??ntirs grans o de colla, comuns, d'hivern, de tortell, d'engany, de barca, de camp, antropomorfes i zoom??rfics, decoratius i art??stics. Tamb?? hi ha c??ntirs de fusta, de metall, suro i vidre, amb exemplars del segle XVIII i posteriors.
La proced??ncia geogr??fica de les peces ??s molt ??mplia i hi s??n representats els centres productors de terrissa m??s importants dels Pa??sos Catalans, d???Espanya i de la resta del m??n.
El juliol del 2006 es va inaugurar l???Espai Picasso, on s???exposen quatre exemplars de c??ntirs del genial artista malagueny i s???explica la relaci?? entre Pablo Picasso i la cer??mica.
[edita] Enlla??os externs