[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Muammar el Gaddafi - Viquipèdia

Muammar el Gaddafi

De Viquipèdia

Muammar el Gaddafi
Muammar el Gaddafi

Moammar Abu Minyar al-Qadhafi , Muamar Gadafi o Muammar el Gaddafi (معمر القذافي /muʕamːarulqaðːaːfiː/ escolteu-lo escolteu-lo (?); n. c 1942?) és un militar libi i líder del seu país des de 1969.

Líder polèmic. Ha rebut diferents intents de derrocament de part de governs dels Estats Units, com per exemple un bombardeig el 1986, en el qual va morir la seva filla Jana.

[edita] Origen i formació

Va néixer al desert de Sirte a Líbia, sense que es conegui amb certesa la data (pressumptament va ser el 1942). La seva família era beduïna, i durant la seva infància va rebre una profunda formació islàmica. En l'adolescència va entrar en contacte amb la ideologia de Gamal Abdel Nasser i es va interessar en la lluita per la justícia social, el panarabisme i la defensa de l'Islam. Als 21 anys es graduà en Dret. Va ingressar a l'escola militar i va organitzar la "unió de militars lliures". El 1965 viatjà a Gran Bretanya per assistir a cursos de perfeccionament.

[edita] Cop d'estat

L'1 de setembre de 1969 va participar en el cop d'estat que derrocà el rei Idris i amb menys de 30 anys es va posar al capdavant de la junta militar i del Consell de la revolució, proclamant els seus principis programàtics:

  1. Neutralitat exterior
  2. Unitat nacional (primera passa per a la unió àrab)
  3. Prohibició dels partits polítics
  4. Evacuació de les bases militars britàniques i nord-americanes
  5. Explotació de la riquesa petroliera en benefici del poble

Durant els dies que seguiren al cop d'estat va desaparèixer de l'escena pública. Oficialment va ser operat d'apendicitis i a l'hospital va conèixer una infermera, que es va convertir en la seva segona muller.

[edita] El socialista rebel

El 1970 va exigir i obtenir la retirada de les bases estrangeres i la nacionalització d'algunes empreses petrolieres, també es van inicar els plans agrícoles a la costa del país, es va prohibir el consum d'alcohol i es impulsar la igualtat de la dona en la societat. El nivell de vida de la població va augmentar ràpidament amb els beneficis del petroli, convertint a Líbia en la nació africana amb major PIB.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Muammar el Gaddafi