[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Moviment Democràtic i Social (Algèria) - Viquipèdia

Moviment Democràtic i Social (Algèria)

De Viquipèdia

Partit de l'Avant-Guarda Socialista (en Francès: Parti de l'Avant-Garde Socialiste) fundat al 1966. El partit va ser dirigit per El Hachemi Chérif. Tot i no estar legalment reconegut, ha persistit com a partit d'oposició política contra el període de partit-únic d'Algèria. Com a reducció del Partit Comunista Algerià (Parti Communiste Algérien), que va desaparèixer aviat després de l'independència d'Algèria, el PAGS s'ha oposat constantment al govern, oferint una intensa crítica de tots els líders polítics i la majoria dels seus programes. Els seus membres, anomenats "Pagsistes", es van infiltrar quasi a cada associació de masses legalment reconeguda tot i el seu estatus no-oficial. Els Pagsistes eren especialment prominents en organitzacions com la UNJA i la UGTA, recolzant les tendències d'esquerres.

La relació entre la coalició dels PAGS i el règim es va acabar quan Chadli Benhadid va pujar al poder, qui va sol·licitar purgar els pagsistes de les posicions de poder de l'aparell de partits estatals, i es va moure cap a la liberalització econòmica.

El partit va sers legalitzat al 1989.

Al 1993 el PAGS va ser reconstruït com a Ettehadi. Un grup que volia retenir el llegat comunista del partit es va escindir, i va formar el Partit Algerià per la Democràcia i el Socialisme. Durant la Guerra Civil Algeriana, Ettehadi va oposar-se fort als islamistes i va suportar l'exclusió del FIS.

Al 1999 Ettehadi va ser reconstruït com el Moviment Democràtic i Social (Mouvement Démocratique et Social).

[edita] Enllaços