Model atòmic de Bohr
De Viquipèdia
El 1913, i només amb 28 anys, Niels Bohr, basant-se en el model del seu mestre Rutherford, s'atreví a establir-ne un de nou per a l'àtom d'hidrogen, un àtom amb un sol electró. Niels Bohr va resoldre les deficiències del model de Rutherford elaborant un model atòmic basat en unes consideracions prèvies i tres postulats que no va demostrar.
D'acord amb aquest model, l'electró de l'àtom d'hidrogen es mou sota la influència de l'atracció de Coulomb cap al nucli positiu d'acord amb la mecànica clàssica, la qual prediu òrbites circulars o elíptiques amb el centre de forces en un focus, tal com té lloc en el moviment dels planetes al voltant del Sol.
El model de l'àtom de Rutherford ja deixava clar la part referida al nucli. El nucli de l'àtom és molt petit i és on es concentra la càrrega positiva i gairabé tota la seva massa.
Els tres postulats es refereixen exclusivament a l'electró.
Primer postulat: L'electró, com a conseqüència de la força centrípeta produïda pel protó del nucli, gira al seu voltant en òrbites circulars ben definides sense emetre energia ni absorbir-ne, anomenades estats estacionaris. La radiació s'emet només, quan l'electró efectua una transició d'una òrbita (estat estacionari) a una altra.
El segon postulat relaciona la freqüència de radiació amb les energies dels estats estacionaris.
Segon postulat: Només són permeses per l'electró aquelles òrbites circulars l'energia de les quals no pot tenir uns valors qualssevol, sinó uns certs valors quantitzats.
Tercer postulat: El pas d'un electró d'una òrbita a una altra provoca una emissió o absorció d'energia d'acord amb la diferència d'energia entre els dos nivells energètics.
Si un electró passa d'una òrbita de menys energia a una de més energia, aquest absorbeix energia; en canvi si és a l'inrevés emet energia.
No gaire temps després de publicar-se aquest model, van aparèixer espectògrafs de poder resolutiu més gran i van posar de manifest que les línies espectrals estàven realment formades per diverses línies molt fines tal com havia predit Bohr.
[edita] Enllaços externs
- Model atòmic de Bohr (UPV) (castellà)
- Model atòmico de Bohr i correccions al model (castellà)