Model at??mic de Bohr
De Viquip??dia
El 1913, i nom??s amb 28 anys, Niels Bohr, basant-se en el model del seu mestre Rutherford, s'atrev?? a establir-ne un de nou per a l'??tom d'hidrogen, un ??tom amb un sol electr??. Niels Bohr va resoldre les defici??ncies del model de Rutherford elaborant un model at??mic basat en unes consideracions pr??vies i tres postulats que no va demostrar.
D'acord amb aquest model, l'electr?? de l'??tom d'hidrogen es mou sota la influ??ncia de l'atracci?? de Coulomb cap al nucli positiu d'acord amb la mec??nica cl??ssica, la qual prediu ??rbites circulars o el??ptiques amb el centre de forces en un focus, tal com t?? lloc en el moviment dels planetes al voltant del Sol.
El model de l'??tom de Rutherford ja deixava clar la part referida al nucli. El nucli de l'??tom ??s molt petit i ??s on es concentra la c??rrega positiva i gairab?? tota la seva massa.
Els tres postulats es refereixen exclusivament a l'electr??.
Primer postulat: L'electr??, com a conseq????ncia de la for??a centr??peta produ??da pel prot?? del nucli, gira al seu voltant en ??rbites circulars ben definides sense emetre energia ni absorbir-ne, anomenades estats estacionaris. La radiaci?? s'emet nom??s, quan l'electr?? efectua una transici?? d'una ??rbita (estat estacionari) a una altra.
El segon postulat relaciona la freq????ncia de radiaci?? amb les energies dels estats estacionaris.
Segon postulat: Nom??s s??n permeses per l'electr?? aquelles ??rbites circulars l'energia de les quals no pot tenir uns valors qualssevol, sin?? uns certs valors quantitzats.
Tercer postulat: El pas d'un electr?? d'una ??rbita a una altra provoca una emissi?? o absorci?? d'energia d'acord amb la difer??ncia d'energia entre els dos nivells energ??tics.
Si un electr?? passa d'una ??rbita de menys energia a una de m??s energia, aquest absorbeix energia; en canvi si ??s a l'inrev??s emet energia.
No gaire temps despr??s de publicar-se aquest model, van apar??ixer espect??grafs de poder resolutiu m??s gran i van posar de manifest que les l??nies espectrals est??ven realment formades per diverses l??nies molt fines tal com havia predit Bohr.
[edita] Enlla??os externs
- Model at??mic de Bohr (UPV) (castell??)
- Model at??mico de Bohr i correccions al model (castell??)